Uniunea Social Liberală propune Guvern tehnocrat şi alegeri anticipate în 2011
Uniunea Social Liberală i-a propus, marţi, la Palatul Cotroceni preşedintelui Traian Băsescu formarea unui Guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011.
Articol de Alina Dobrinescu, 21 Iunie 2011, 16:04
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi, la sosirea la Palatul Cotroceni, că reprezentanţii Uniunii Social-Liberale nu au venit să discute cu preşedintele Traian Băsescu despre regionalizare şi despre Constituţie ci despre agenda populaţiei.
Victor Ponta a afirmat că USL a venit cu "o soluţie concretă şi serioasă" în ceea ce priveşte regionalizarea pe care o va prezenta şefului statului.
"Ne-am fi dorit, nu ştiu dacă este prezent şi premierul Emil Boc, ar fi fost foarte bine, pentru că e nevoie în primul primul rând să oprim orice fel de escaladare a tensiunilor sociale, în primul rând interetnice şi în al doilea rând să ne gândim la ce înseamnă agenda populaţiei. Agenda preşedintelui Băsescu sau agenda USL sunt mai puţin importante decât cea a populaţiei", a spus Ponta.
De asemenea, Victor Ponta, i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, în replică la propunerea acestuia de realizare a unui "compromis", că nu are ce compromisuri să facă cu USL.
"N-aveţi ce compromisuri să faceţi cu noi. Dialog, da", i-a spus Victor Ponta lui Traian Băsescu, după ce şeful statului a spus de mai multe ori că doreşte realizarea unui compromis cu opoziţia pentru reorganizarea administrativă.
Liderul PSD a adăugat că, până acum, nu a văzut vreun proiect legislativ privind reorganizarea administrativ-teritorială, ci "numai vorbe".
USL nu va vota pentru reorganizarea administrativ-teritorială
La rândul său, copreşedintele Uniunii Social Liberale, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că parlamentarii formaţiunii politice din care face parte nu vor vota desfiinţarea judeţelor, iar tema privind revizuirea Constituţiei va fi abordată de viiitorul parlament.
"Noi, parlamentarii USL, vom aborda acest subiect (n.r. revizuirea Constituţiei) pe toate traseele prescrise de Constituţie în parlamentul următor. Privitor la regionalizare (...) nu vom vota desfiinţarea judeţelor transformarea regiuni de dezvoltare în 8 judeţe mari, etc, este o chestiune pe care nu acceptăm să o discutăm sau să o votăm în funcţie de interese electorale de moment. Punctul nostru de vedere este că dvs. ca iniţiator al acestei teme trebuie să o opriţi aici pentru că are consecinţe din cele mai nefaste. Vă spunem clar că nu acceptăm în acest moment nici desfiinţarea judeţelor, nici o variantă cu 16 şi nu 8 judeţe, nu acceptăm şi nu vom accepta în nici un caz ca, indiferent sub ce formă, pe harta României, să apară conturul de tragică amintire al Dictatului de la Viena'', a spus Antonescu.
În replică, preşedintele Băsescu a spus că discutarea revizuirii Constituţiei în viitorul Parlament reprezintă o amânare şi că revizuirea acesteia se face încontinuu, la care liderul PNL a subliniat că amânarea reprezintă de fapt ''un spor de legitimitate''.
''Înseamnă un spor de legitimitate care este mai important decât graba dvs. personală sau a altcuiva de a tranşa acum chestiuni care se tranşează pentru 20-30 de ani. Dacă suntem şi sper că suntem serioşi măcar când discutăm despre revizuirea Constituţiei'', a adăugat Antonescu.
Preşedintele PNL a spus că prezenţa USL la consultările de la Cotroceni se datorează faptului că România se află într-o situaţie gravă, ''deosebit de complicată'' care necesită un minim dialog putere-opoziţie.
"Am venit la această întâlnire în speranţa că vom avea de-a face şi vom discuta cu preşedintele unui stat şi nu cu liderul politic al unui partid (...) Nu discutăm doar despre aceste teme (n.r. reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei), ci discutăm despre toată criza României despre ale cărei cauze şi vinovaţi avem o idee destul de clară. Venim la rândul nostru o serie de propuneri pe care le aducem în atenţia dvs ca şef al statului şi nu ca preşedinte de partid'', a mai spus Antonescu.
USL a propus preşedintelui Băsescu declanşarea de alegeri anticipate
Totodată, o altă propunere a USL a fost formarea unui Guvern tehnocrat susţinut inclusiv de opoziţie şi declanşarea de alegeri parlamentare anticipate în noiembrie 2011, şeful statului replicând că acest lucru înseamnă împingerea ţării în instabilitate politică.
Preşedintele PSD i-a spus şefului statului că Uniunea este dispusă să sprijine chiar formarea unui guvern tehnocrat, cu alegeri anticipate în toamna acestui an.
"Propuneţi să intrăm într-o criză politică, să avem alegeri anticipate", a replicat preşedintele Băsescu, Victor Ponta susţinând că ar fi vorba într-o astfel de situaţie de ieşire din criza politică.
"Orice propunere de vulnerabilizare a stabilităţii politice este exclusă, cel puţin din partea mea nu va exista un suport", a adăugat Traian Băsescu.
Propunerea USL este ca până pe 15 iulie să se înfiinţeze un Comitet economic anticriză, format din putere, opoziţie şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale. Acest comitet ar trebui să convină asupra unor măsuri imediate anticriză, ce ar trebui aplicate de un un guvern de tehnocraţi.
În propunerea USL, Guvernul de tehnocraţi ar trebui să aibă două sarcini: aplicarea acestor măsuri anticriză şi organizarea alegerilor anticipate parlamentare în noiembrie 2011.
De asemenea, USL doreşte ca până la 15 septembrie Parlamentul să adopte modificarea legii electorale pentru reducerea numărului de parlamentari.
Proiectul legislativ depus de PSD la Parlament prevede 325 de parlamentari, însă Ponta i-a spus şefului statului că USL ar sprijini şi o variantă cu mai puţini parlamentari, după ce preşedintele a făcut referire la referendumul în care s-a votat pentru 300.