"Uniunea Europeană, remediul crizei economice"
Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun remediu împotriva crizei economice actuale, au tras concluzia, reprezentanţii ţărilor participante la reuniunea Iniţiativei Central-Europene, care a avut loc la Belgrad.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Noiembrie 2011, 09:54
Prezent la dezbateri, şeful guvernului român,Emil Boc, a făcut apel la responsabilitatea politicienilor europeni pentru a lua decizii necesare reducerii datoriei ţărilor lor.
"...Cred că politicienii trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru ţările lor, pentru că politicienii sunt la originea politicilor din diferitele ţări care au crescut datoria, aşa că politicienii trebuie să-şi asume aceeaşi responsabilitate pentru a reduce datoria ţărilor lor", a spus Emil Boc.
Iniţiativa Central-Europeană poate reuşi doar dacă îşi corelează programele economice şi politice cu cele ale UE, a adăugat premierul Emil Boc.
În opinia sa, ameninţările crizei globale nu pot fi prevenite doar prin intermediul unor politici naţionale, pentru că, în ciuda diversităţii sale, regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est este din ce în ce mai dependentă de economia din zona euro.
Emil Boc a cerut politicienilor să-şi asume responsabilităţi pentru ţările lor.
"Nu interferăm cu decizia suverană a Greciei, dar politicienii trebuie să-şi asume responsabilităţi concrete, pentru că au promovat politici care au dus gradul de îndatorare a ţărilor respective la un nivel inacceptabil. În consecinţă, tot politicienii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a coborî nivelul acestor datorii ale statelor respective, şi nu de a încerca să se eschiveze şi de a arunca responsabilitatea în altă parte", a susţinut premierul României.
Emil Boc a susţinut că "soluţia nu este ieşirea din zona euro".
"Soluţia este respectarea regulilor stabilite. În acest moment, Europa nu are nevoie de mai puţină integrare, ci de mai multă integrare, dar pentru asta politicienii trebuie să aibă curaj şi să-şi asume responsabilităţi de politici publice, chiar dacă acele politici publice nu înseamnă întotdeauna voturi sau aplauze. Un politician trebuie să aibă capacitatea să-şi asume decizii pentru ţara pe care o reprezintă, chiar dacă pe termen scurt nu-i aduce popularitate, voturi sau imagine perfectă. Îi va aduce în timp şi ţara va fi aceea care va câştiga", a mai declarat prim-ministrul României, vineri, la Belgrad.