Uniunea Europeană lansează o amplă reformă a pieţei carbonului
Dreptul industriaşilor de a polua gratuit va lua sfârşit, emisiile maşinilor şi sistemelor de încălzire vor fi taxate şi va fi înfiinţat un fond social pentru tranziţia către economia nepoluantă.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Decembrie 2022, 19:20
Uniunea Europeană va lansa o amplă reformă a pieţei carbonului, în urma unui acord la care au ajuns Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanţii statelor membre.
Dreptul industriaşilor de a polua gratuit va lua sfârşit, emisiile maşinilor şi sistemelor de încălzire vor fi taxate şi va fi înfiinţat un fond social pentru tranziţia către economia nepoluantă.
În prezent, pentru a-şi acoperi emisiile de dioxid de carbon, producătorii de electricitate şi industriile energofage din Uniunea Europeană trebuie să cumpere aşa-numitele permise de poluare de pe piaţa europeană a cotelor de emisii - ETS, piaţă creată în 2005 şi care se aplică la 40% din emisiile de pe continent.
Totalul cotelor create de statele membre scad cu timpul, pentru a obliga astfel industriile să polueze mai puţin.
Sub noul acord, ritmul de reducere a cotelor de poluare se va accelera, astfel încât în anul 2030 marile companii industriale vor fi obligate să îşi reducă emisiile cu 62% faţă de nivelul actual. În contrapartidă cu instituirea unei taxe pe carbon la frontiere, Uniunea va renunţa progresiv la cotele de emisii gratuite distribuite până acum industriaşilor europeni pentru a le permite să înfrunte concurenţa extra-europeană. Comisia Europeană va propune crearea unei a doua pieţe a carbonului ETS 2, în care gospodăriile vor plăti pentru emisiile de carbon provocate de utilizarea carburanţilor auto şi încălzirea cu gaz, începând din 2027.
Încasările provenite de aici vor alimenta aşa-numitul fond social pentru climă, de peste 86 de miliarde de euro, pentru sprijinul gospodăriilor şi al companiilor vulnerabile, în tranziţia către energia verde.