Uniunea Europeană îşi va prezenta priorităţile în negocierile cu Marea Britanie
Uniunea Europeană va prezenta, astăzi, priorităţile sale în negocierile cu Marea Britanie privind Brexitul, aşa-numitele linii directoare în urma cărora se va stabili planul de negocieri.
Articol de Pavel Ionescu, 31 Martie 2017, 09:28
Documentul care conţine aceste principii va fi trimis celor 27 de state de membre de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care, peste doar câteva ore, îl va prezenta şi publicului împreună cu premierul maltez, Joseph Muscat.
Procesul ieşirii din Uniunea Europeană va fi, însă, şi mai complicat pentru Marea Britanie, care, dincolo de negocierile propriu-zise, va trebui să-şi adapteze şi legislaţia, după cum transmite corespondentul RRA Pavel Ionescu.
Carta albă privind legislaţia este prima dintr-o serie care va mai cuprinde documente similare asupra finanţelor sau migraţiei, dar aceasta a fost singura amintită în discursul din Parlament al premierului.
Lansarea ei doreşte să demonstreze o anumită coerenţă a procesului Brexitului, pentru că documentul renunţă dintr-un început abrograrea legii comunităţilor europene, dar şi transpunerea în legislaţia britanică a acquis-ul comunitar, corpul de legi şi directive care stau la baza funcţionării unitare a Uniunii Europene.
Ministrul pentru Brexit, David Davis, vorbea şi despre reîntoarcerea puterilor juridice sub controlul parlamentelor regionale britanice.
"În contextul ieşirii noastre din Uniunea Europeană, căutarea unui parteneriat nou, mai aprofundat şi special cu aceasta, o vom face de pe o poziţie de standarde şi reguli egale. Ne asigurăm respectarea promisiunii de a pune capăt supremaţiei Curţii Europene de Justiţie. Legile noastre se vor face la Londra, Edinburgh, Cardiff şi Belfast şi nu vor mai fi interpretate de judecătorii din Luxemburg, ci de judecătorii de pe teritoriul Marii Britanii", a spus David Davis.
Pe lângă dimensiunea politică, documentul promite şi elemente concrete: drepturile muncitorilor, protecţia mediului sau drepturile consumatorilor vor continua să opereze în legislaţia britanică, aşa cum o fac acum în cea europeană.
Ministrul pentru Brexit mai promitea în Parlament că mediul de afaceri va beneficia, astfel, de predictibilitate şi că sistemul juridic britanic se asigură că va funcţiona la fel de corect în afara Uniunii, ca şi acum, când ţara este încă membră.