Uniunea Economică Benelux susţine integrarea R. Moldova în UE
Ţările care formează uniunea economică Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg), sprijină Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Articol de Mircea Dascaliuc, 06 Septembrie 2013, 10:01
Ţările care formează uniunea economică Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg), sprijină Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Cele trei ţări susţin parafarea integrală, în această toamnă, la Summit-ul de la Vilnius, a Acordului de asociere precum şi liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Şefii diplomaţiilor din Belgia, Olanda şi Luxemburg, care s-au aflat într-o vizită oficială la Chişinău, au semnat şi o declaraţie comună ce va fi publicată în cele trei ţări prin care se observă progresele Republicii Moldova.
"Republica Moldova are şanse foarte bune să devină un succes la Summitul de la Vilnius. Sperăm că cetăţenii acestei ţări nu vor abandona vectorul european" - a declarat ministrul de externe al Olandei, Frans Timmermans, la conferinţa de presă comună cu omologii săi şi cu premierul moldovean Iurie Leană, citează corespondentul RRA.
"Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei care apără valorile europene" - a declarat, la rândul său, ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.
"Relaţiile strânse ale unui stat cu Uniunea Europeană nu înseamnă să renunţi la celelalte relaţii" - a completat ministrul de externe al Belgiei, Didier Reynders precizând că se află în capitala Republicii Moldova pentru a-i susţine aspiraţiile.
"Am venit aici ca să sprijinim aceste aspiraţii ale Moldovei şi sigur că încă multe rămân de făcut. Moldova are de lucru la capitolul supremaţia legii, Moldova încă are de lucru la capitolul combaterii corupţiei, dar această vizită este o vizită de sprijin pentru Moldova în parcursul ei european", a spus Didier Reynders.
Premierul Iurie Leancă pledează pentru integrarea europeană
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a afirmat că în 2009, Republica Moldova a ales calea integrării europene.
"Vorbim în acelaşi limbaj, atât la Bruxelles, cât şi la Kiev, cât şi la Moscova. Viitoarea zonă de liber schimb cu Uniunea Europeană este perfect compatibilă cu principiile zonei de liber schimb, pe care o avem noi astăzi în cadrul CSI-ului", a spus şeful executivului moldovean.
În prima parte a zilei, oaspeţii au mai avut întrevederi cu ministrul de externe şi integrării europene, Natalia Gherman, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.