Unirea cu R.Moldova, "un ideal pe care trebuie să-l asumăm"
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, de Ziua Naţională a României, despre dezideratul "de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova, de a ne reuni ca popor".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Decembrie 2013, 20:19
Preşedintele Traian Băsescu a făcut referire duminică, în discursul său de 1 Decembrie, la unirea României cu Republica Moldova, precizând că nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie "asumat" şi "afirmat".
"Am evocat zilele trecute un proiect de ţară, o viziune: am propus o reflecţie şi am anunţat un deziderat, unul care aparţine preşedintelui României şi cred că e împărtăşit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu fraţii noştri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor.
Tot atunci condiţionam realizarea acestui deziderat de timp, de voinţa poporului şi de abilitatea şi de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm şi să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze", a afirmat Băsescu, cu prilejul recepţiei de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.
În context, el a arătat că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască.
"Folosesc acest prilej pentru a felicita în mod special autorităţile şi pe cetăţenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relaţiile cu Uniunea Europeană. Sărbătoarea naţională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susţine în continuare împlinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut", a mai spus preşedintele Băsescu.
R.Moldova, "parte a culturii româneşti"
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a participat şi el la recepţia de la Cotroceni, le-a urat "La mulţi ani!" românilor cu prilejul Zilei Naţionale.
Republica Moldova este parte a culturii europene şi, bineînţeles, a celei româneşti, a afirmat duminică preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, la recepţia de 1 Decembrie oferită de şeful statului român, Traian Băsescu.
"Este evident că Republica Moldova aparţine civilizaţiei europene, standardele comunitare sunt preluate şi adaptate în mod natural de către instituţiile noastre şi de către întreaga societate moldovenească. Republica Moldova este parte a culturii europene şi bineînţeles, a celei româneşti. Stau mărturie în acest sens clasicii noştri comuni, Eminescu, Creangă, Alecsandri, Sadoveanu şi mulţi alţii. Vorbim aceeaşi limbă, avem aceeaşi simţire şi am trăit aceeaşi istorie tumultoasă", a spus Timofti, în discursul susţinut la Palatul Cotroceni, unde a participat la recepţia de 1 Decembrie oferită de preşedintele Traian Băsescu.
El a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru "dedicaţia şi consecvenţa" cu care România "a pledat" cauza Republicii Moldova.
La recepţia de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi peste o mie de invitaţi, printre care politicieni (Elena Udrea, Corneliu Vadim Tudor, Eugen Tomac), procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat , dar şi reprezentanţi ai vieţii culturale şi ai corpului diplomatic.