Unificarea dreptei, între dezbatere și punerea în practică
Reprezentanţi de seamă ai dreptei româneşti încearcă să găsească cele mai directe căi pentru întărirea şi unificarea celor care îmbrăţişează această doctrină.
Articol de Alexandra Cristea, 14 Octombrie 2011, 13:50
Reprezentanţii dreptei româneşti au susținut, vineri, în cadrul unei dezbateri, că reformarea clasei politice şi adoptarea unei conduite civilizate în politica românească sunt două din ideile care trebuie puse în practică.
În ultimele luni, s-a vorbit tot mai des despre coagularea dreptei într-o mişcare unitară, aşa cum s-a întâmplat pe timpul Alianţei Dreptate şi Adevăr.
Deşi entuziasmul există la infrastructura intelectuală a proiectului, crearea acestuia se tot amână şi se împiedică, potrivit declarațiilor, de aşa-zisa rezistenţă a unor grei din PDL.
Baconschi: Există presiunea calendarului electoral
Potrivit ministrului de externe, Teodor Baconschi, chiar dacă nu s-a făcut niciun pas concret în acest sens, calendarul electoral face presiuni din ce în ce mai mari asupra dreptei.
”Sub presiunea calendarului electoral, trebuie să apăsăm pe acceleraţie, nu nebuneşte, ci cu maturitate, cu prudenţă, astfel încât, în câteva luni, aş spune, să fim capabili să configurăm un proiect de dreapta naţional, inclusiv, care să acomodeze într-o formulă nouă toate aceste sensibilităţi, grupări, partide politice, sindicate, patronate, care să poată fi reunite în jurul unui program, al unui decalog politic”, a afirmat Teodor Baconschi.
Dezbaterea a scos la iveală din ce în ce mai multe sintagme precum "unificare", "acceleraţie", "reformă" şi "construcţie", însă nimeni nu a putut oferi un calendar clar pentru punerea în practică a acestor idei.
Cristian Preda: Alegerile nu vor putea fi câştigate cu sacoşa, ca până acum
Europarlamentarul Cristian Preda atrăgea atenţia că, dacă nu se va reuşi unificarea dreptei, alegerile nu vor putea fi câştigate cu sacoşa, aşa cum s-a întâmplat până acum.
”În această cultură a federării, din diverse motive, trăim mai degrabă într-o cultură a dispreţului faţă de această diversitate şi, din păcate, această cultură a dispreţului e, uneori, instituţională. Vreau să spun că persoane cu responsabilităţi în interiorul partidului din care fac parte calcă în picioare această diversitate şi o consideră un pericol. Dacă ea va fi în continuare considerată un pericol, va pierde nu doar PDL-ul, vor pierde toate sensibilităţile de dreapta”, a subliniat Cristian Preda.
Valeriu Stoica: UDMR, un obstacol în calea ”dreptei”
Valeriu Stoica, moderatorul dezbaterii, spunea la rândul său că, în absenţa unei viziuni concrete a realităţii şi a viitorului, proiectul dreptei nu se poate realiza.
Mai mult, el crede că acest proiect este împiedicat şi de UDMR, care este un partid etnic şi care guvernează de 15 ani când cu stânga, când cu dreapta.
”Cât timp avem partide construite pe criterii doctrinare politice şi, în acelaşi timp, avem un partid etnic monolitic, va fi foarte greu să realizăm sistemul politic”, a susținut Valeriu Stoica.
UDMR: Valeriu Stoica şi PDL erau, până acum ceva timp, în Internaţionala Socialistă
Deputatul UDMR Márton Árpád a declarat pentru Radio România că, până acum ceva timp, Valeriu Stoica şi PDL erau în Internaţionala Socialistă şi abia apoi au intrat în Partidul Popular European, unde, mai spune el, UDMR se afla deja.
”Uniunea Democrată Maghiară, ca un partid de dreapta, este reprezentantul unei idei conform căreia, într-un stat de drept, atât interesele politice, în Camera Deputaţilor, cât şi interesele teritoriale, în Senat, trebuie să fie reprezentate. Voinţa electoratului nostru este aceasta”, a declarat, pentru RRA, Márton Árpád.
Coagularea dreptei rămâne, până la proba contrarie, o dezbatere de idei bune şi nevoie de inacţiune tocmai a celor care clamează acţiunea.