Ungureanu cere sprijinul ONG-urilor în organizarea unor alegeri corecte
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu spune că are nevoie de repunerea în funcţiune a unui elementar dialog între administraţia centrală şi organizațiile neguvernamentale.
Articol de Angela Bârgoan, 10 Aprilie 2012, 13:28
Primul ministru s-a întâlnit, marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii ONG-urilor și, recunoscând deficitul de relaţionare care a existat până acum, le-a cerut sprijinul atât în elaborarea proiectelor legislative, cât și în monitorizarea corectitudinii alegerilor.
”Ceea ce sper eu este dezbaterea continuă pe idei pozitive, care să aibă, în acelaşi timp, un rol corector pentru iniţiativele administrative şi un rol eminamente creator pentru ceea ce trebuie făcut în plus şi poate fi făcut în temeiul legii, în contextul legal, pentru a îmbunătăţi actul administrativ şi buna guvernare. Cred în capacitatea dumneavoastră de a reprezenta în ansamblu societatea românească şi cred că sub presiunea pozitivă a proiectelor pe care le constituiţi, la nivelul organizaţiilor, multe lucruri care nu sunt îndeajuns de bine construite sau care nu reuşesc să fie implementate în măsura aşteptărilor tuturor, pot, în felul acesta, fi avansate, deblocate, corectate”, a declarat primul ministru.
Miza imediată: Corectitudinea și legalitatea alegerilor locale
Potrivit şefului Executivului, o prioritate imediată o reprezintă asigurarea corectitudinii apropiatelor alegeri, locale şi parlamentare.
”Ministrul administraţiei şi internelor pregăteşte o campanie amplă de informare şi de conştientizare asupra drepturilor şi obligaţiilor alegătorilor. Speranţa mea este că puteţi fi parteneri şi, în acelaşi timp, cenzorii precişi, exacţi ai modului în care alegerile locale şi, mai târziu, în toamnă, cele parlamentare, se vor fi desfăşurat. Din partea mea veţi avea întotdeauna nu doar deschidere, nu doar dialog, ci înţelegea fiecărui efort critic, pentru că asta trebuie să aştepte administraţia centrală din partea dumneavoastră, critică, la capătul căreia să găsească corecţia pozitivă a acţiunii administrative”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
Premierul Ungureanu a precizat că vrea să se consulte cu organizaţiile neguvernamentale la elaborarea unor proiecte scadente, precum cel privind restituirea proprietăţilor.
”Am nevoie de ajutorul dumneavoastră în consultările pentru elaborarea proiectelor legislative. Sunt multe legi esenţiale al căror termen de punere în aplicare se apropie dramatic în fiecare zi, începând cu legea referitoare la restituirea proprietăţilor şi terminând cu alte acte normative cerute de obligaţiile noastre europene. În această chestiune mă bazez pe faptul că ceea ce există în Carta 2012 pe capitolul cooperării cu ONG-urile vă este, la rându-vă, cuoscut şi vă poate mobiliza în acest sens”, a explicat Ungureanu.
Transparentizarea actului administrativ, un pariu esenţial al oricărei guvernări
Șeful Executivului a solicitat sprijinul ONG-urilor şi în dezbaterea Strategiei Anticorupţie, dar şi în transparentizarea actului public.
”Sunt un adept fără limite al transparentizării actului public. Cred că banul public, modul în care este angajat, modul în care este cheltuit, trebuie întotdeauna oferit atenţiei publice, ochilor cetăţenilor români, care trebuie să ştie întotdeauna, în orice moment unde se duc banii pe care îi plătesc pentru a angaja, susţine, eficientiza administraţia de stat şi statul în general. Că nu se poate face totul dintr-o dată, sunt conştient, dar trebuie să ajungem la un grad de transparenţă care să reflecte întocmai calitatea democraţiei din România”, le-a mai spus premierul Mihai Răzvan Ungureanu reprezentanților organizațiilor neguvernamentale.
Primul ministru are programată, marți după amiază, o întâlnire şi cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, invitate, de asemenea, la colaborare cu Executivul.