Ungureanu:Amânarea aderării României la Schengen, un calcul politic al Olandei
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că aderarea României la spaţiul Schengen a întârziat mult prea mult din cauza Olandei.

Articol de Flori Doman, 02 Martie 2012, 20:01
Primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu a spus, vineri, la Iaşi, că amânarea unei decizii privind integrarea României în spaţiul Schengen pentru septembrie 2012 reprezintă un calcul politic intern al Olandei.
Şeful Guvernului a declarat că ceea ce se întâmplă în legătură cu spaţiul Schengen trebuie văzut şi dintr-o altă perspectivă.
"Cred că este o bună temă pentru Consiliul European extraordinar de a discuta despre modul în care partidele de extremă dreapta încep încetul cu încetul să ia guvernele statelor membre prizoniere pentru calcule politice care nu servesc solidarităţii europene, care nu fac bine Uniunii şi care, în opinia mea, sunt profund lipsite de etica pe care Uniunea Europeană s-a construit", a subliniat Ungureanu.
Primul ministru spune că ceea ce s-a întâmplat în spaţiul Schengen este un moment de cotitură pentru care Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns şi că "noi suntem Europa".
"Cred că ar trebui să fim îngrijoraţi. Ceea ce s-a întâmplat în spaţiul Schengen este, cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu, un moment de cotitură pentru care Uniunea Europeană trebuie să dea un răspuns. Îl vom avea în septembrie. Adevărul e că aşteptarea a fost mult prea lungă. Nu vorbim aici de Olanda ca naţiune, care înseamnă cultură de înalt nivel mondial, care înseamnă un popor de oameni industriaşi, puşi pe muncă, o ţară prosperă. Vorbim de politicile care uneori trec pe deasupra intereselor esenţiale ale cetăţenilor Europei. Noi suntem Europa", a declarat şeful Guvernului.
De asemenea, premierul crede că Uniunea Europeană trebuie să analizeze cu atenţie consecinţele accesului la putere al unor partide extremiste în Europa.--fb1
Olanda nu ne vrea în Schengen
Liderii ţărilor Uniunii Europene au decis, joi, să amâne până în septembrie decizia asupra intrării în spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, potrivit proiectului declaraţiei finale a summitului desfăşurat la Bruxelles.
Olanda este singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, prin vocea premierul Mark Rutte, într-o întrevedere la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
"Daca s-ar lua deciziile de a nu se acorda Serbiei statutul de ţară candidată şi de a nu admite România şi Bulgaria în spaţiul Schengen, pentru ca state individuale le blochează din motive ce ţin de propriile interese politice, atunci o comunitate în care aceleaşi reguli se aplică tuturor va trebui să fie înlocuită cu una în care aceleaşi reguli se aplică unora, dar nu şi celorlalţi", a spus Schulz.
Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de unanimitate în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, Parlamentul European având doar un rol consultativ în acest proces.