Ungaria şi-a stabilit priorităţile pe timpul preşedinţiei UE
Preşedinţia ungară a Uniunii Europene sprijină aderarea Croaţiei, dar susţine şi extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria.
Articol de Emil Groza, 08 Ianuarie 2011, 11:24
Declaraţia a fost făcută de premierul ungar, Viktor Orbán, vineri, în conferinţa de presă de la finalul reuniunii guvernului ungar cu membrii Comisiei Europene.
Reprezentanţii guvernului ungar şi cei ai Comisiei Europene au participat vineri, la o şedinţă comună organizată în clădirea Parlamentului de la Budapesta, pentru a discuta despre agenda primului semestru al acestui an, în care Ungaria deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Premierul ungar, Viktor Orbán, a declarat la finalul discuţiilor, că înainte ca Ungaria să preia preşedinţia Uniunii Europene, a avut o serie de consultări cu omologii săi din celelalte state membre, ceea ce oferă şanse bune ca sarcinile să fie îndeplinite cu succes.
În opinia lui Viktor Orbán, succesul poate fi asigurat dacă modificarea tratatului de la Lisabona va avea loc în perioada preşedinţiei ungare a Uniunii Europene şi dacă vor fi adoptate acele legi care sunt necesare în cazul mecanismului de gestionare a crizei.
Premierul ungar a subliniat şi importanţa unei revigorări a optimismului faţă de extinderea Uniunii Europene şi a precizat că Ungaria sprijină aderarea Croaţiei şi includerea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen.
Acesta a evidenţiat şi importanţa securităţii energetice şi a amintit că în luna februarie va fi organizat un summit consacrat acestui subiect.
Referindu-se la strategia privind integrarea romilor, Viktor Orbán a arătat că Uniunea Europeană nu are doar interese, ci şi sensibilitate şi a apreciat că fiecare cetăţean trebuie să fie stimat în viaţa europeană integrată.
În ultimele zile, presa bulgară acordă mare atenţie declaraţiilor unor oficiali români cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Toate ziarele din capitala Bulgariei, au publicat declaraţiile făcute în cursul acestei săptămâni de preşedintele român Traian Băsescu, de ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi şi de alţi înalţi oficiali.
Majoritatea cititorilor care îşi exprimă opinia în forumurile cotidianelor bulgăreşti, apreciază foarte mult reacţia României faţă de eventuala amânare a aderării ei la spaţiul european fără frontiere şi sunt foarte critici faţă de reacţia Bulgariei, care a întâmpinat foarte liniştit cererea de amânare a aderării sale.
Sunt totuşi sunt şi unii care cred că reacţia Bulgariei este mai potrivită decât cea a României, informează corespondentul RRA.