Ungaria se disociază de afirmaţiile liderului partidului de extremă dreaptă, Vona Gábor
Ministerul de exeterne ungar se disociază de declaraţiile liderului Jobbik, Vona Gábor, că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict cu România dacă doar în acest mod pot fi reprezentate interesele cetăţenilor maghiari.
Articol de Radio România, 12 August 2013, 09:01
Ministerul de Externe al Ungariei a răspuns solicitării Ministerului de Externe de la Bucureşti de a se disocia de declaraţiile făcute, sâmbătă, la Joseni, judeţul Harghita, de liderul formaţiunii de extremă dreaptă, Jobbik, Vona Gábor.
Acesta afirmase că Ungaria ar trebui să îşi asume un conflict cu România dacă doar în acest mod pot fi reprezentate interesele cetăţenilor maghiari.
Ministerul ungar de Externe a precizat, printr-un comunicat, că Jobbik este un partid de opoziţie, care nu este implicat în activitatea guvernului de la Budapesta şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia.
În documentul citat de agenţia MTI se subliniază că guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic dintre cele două ţări.
"Jobbik este un partid de opoziţie, care nu participă la actul guvernării şi nici nu are responsabilitatea guvernării, a informat duminică Ministerul ungar de Externe.
În comunicatul Ministerului ungar de Externe se subliniază că Guvernul Ungariei s-a angajat să respecte principiile de bază şi obiectivele Parterenriatului Startegic între România şi Ungaria.
Ministerul român de Externe a solicitat clarificări omologilor ungari
Anterior, Ministerul de Externe din România a transmis un comunicat oficialilor de la Budapesta, în care se spune că se aşteaptă ca Guvernul Ungariei să se delimiteze de afirmaţiile liderului Jobbik, Vona Gábor, care a afirmat la Tabăra organizată de Asociaţia Tinerilor Maghiari din Transilvania că îşi asumă chiar şi un conflict între cele două ţări, în privinţa Ţinutului Secuiesc.
Ministerul Afacerilor Externe "reaminteşte că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate pe teritoriul suveran al României, care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI", se scrie în comunicat.
La această manifestare preşedintele Jobbik, Gábor Vona, a declarat, referitor la situaţia maghiarilor din România:
Dacă interesele maghiarilor vor putea fi promovate doar prin asumarea unor conflicte, atunci aceste conflicte trebuie asumate.
Deputatul PSD, Bogdan Diaconu a cerut ca Vona Gábor să fie declarat persona non-grata
Declaraţiile făcute de liderul Jobbik, Vona Gábor, sâmbătă, la Joseni au fost criticate şi de reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat.
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a cerut chiar Ministerului de Externe de la Bucureşti să-l declare persona non-grata pe Vona Gábor.
Deputatul Bogdan Diaconu a solicitat ca Vona Gábor, cetăţean ungar, să fie declarat persona non-grata pentru afirmaţiile pe care le consideră fără precedent împotriva statului român.
Incitarea publică la conflicte cu România reprezintă o escaladare a extremismului maghiar la care statul român nu are voie să rămână fără replică, mai susţine deputatul într-un comunicat.
În replică, Ministerul de Externe explică însă, că doar o persoană cu statut diplomatic poate fi declarată persona non-grata, ceea ce nu este cazul liderului Jobbik.
Există însă cazuri în care un străin poate fi declarat indezirabil, dacă autorităţile pot demonstra în instanţă că acesta a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că inteţionează să desfăşoare acvităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.
Vona Gábor ar putea fi sancţionat în baza dreptului comun pentru încălcarea legislaţiei române referitoare la interzicerea organizaiilor şi simbolurilor cu caracter rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, sugerează reprezentanţii diplomaiei române.