Ungaria salută înfiinţarea facultăţii maghiare la UMF Tg.Mureş
Guvernul ungar salută înfiinţarea facultăţii cu predare în limbile maghiară şi engleză în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMFTM) şi speră că acest pas face să dispară şi ultima piedică în calea autonomiei învăţământului.
Articol de Rador, 28 Martie 2012, 13:25
Într-un comunicat remis marţi agenţiei de presă MTI, Ministerul Justiţiei şi Administraţiei Publice din Ungaria (MJAP) precizează că înfiinţarea secţiei maghiare în cadrul universităţilor multiculturale din România este prevăzută prin lege din 2011.
Potrivit acesteia, în cadrul instituţiilor de învăţământ superior trebuie să se constituie secţii, facultăţi pentru învăţământul minoritar, care să beneficieze de autonomie în privinţa organizării procesului de învăţământ. Acţionare în comun
Conform MJAP, actualul succes este rezultatul acţiunii în comun a maghiarilor, precum şi a luptei perseverente a profesorilor şi studenţilor maghiari.
"Avem convingerea că, cu acest pas, învăţământul superior în limba maghiară din Transilvania se va consolida în continuare" - a menţionat MJAP.
Faptul că Senatul UMFTM, cu majoritatea membrilor ei români, a împiedicat în iunie înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară, contrar posibilităţilor asigurate prin noua lege a învăţământului, a generat proteste anul trecut în România.
Decizia conform căreia cele 80 de locuri fără plată de la Facultatea de Medicină Generală au fost acordate studenţilor de la secţia în limba română, a creat o stare de indignare în iulie.
Această problemă a fost însă corectată ulterior, iar secţia în limba maghiară a primit 40 de locuri.
Un grup de tineri maghiari din România a protestat în august pe parcursul mai multor zile, pentru înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară în cadrul UMFTM.
În continuare, în septembrie, cotidianul clujean "Krónika" a relatat despre faptul că Senatul UMFTM a decis că nu le va mai prelungi contractul de colaborare profesorilor pensionari de naţionalitate maghiară.
Conform cotidianului, faptul că profesorilor respectivi nu le-au fost prelungite contractele, îngreunează în mod semnificativ funcţionarea facultăţii cu predare în limba maghiară.
Cătălin Baba, ministrul român al învăţământului, a anunţat marţi că Guvernul de la Bucureşti a aprobat Hotărârea de Guvern pe baza căreia în cadrul UMFTM se va înfiinţa o nouă facultate cu predare în limbile maghiară şi engleză.
Guvernul de la Bucureşti a aprobat, cu câteva modificări, proiectul Hotărârii de Guvern, care a fost supus dezbaterii publice la 13 martie, potrivit căruia, alături de cele trei facultăţi deja existente în cadrul UMFTM, se va înfiinţa şi cea de-a patra, care va cuprinde specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală în limba maghiară, Medicină în limba engleză, precum şi specializarea Obstetrică în limbile română şi maghiară.
La această facultate au fost scoase la concurs 325 locuri pentru secţia maghiară şi 50 locuri pentru cea în limba engleză, iar cele 25 de locuri pentru specializarea Obstetrică vor fi împărţite în proporţii egale pentru candidaţii care vor susţine examenul în limba română, respectiv maghiară.
Béla Markó, viceprim-ministru, fost preşedinte al UDMR, a declarat marţi agenţiei MTI că, faptul că s-a reuşit asigurarea condiţiilor corespunzătoare pentru învăţământul în limba maternă în cadrul UMFTM, este rezultatul unor dezbateri îndelungi.
András Király, secretar de stat responsabil cu învăţământul pentru minorităţi în cadrul Ministerului Educaţiei din România, a afirmat că, faţă de proiectul iniţial supus dezbaterii publice, Hotărârea de Guvern prevede de asemenea că universitatea trebuie să se ocupe imediat de organizarea noii facultăţi.
Text publicat de Agenţia de presă Rador
Traducerea: Ladislau Endrefy