Ungaria "lucrează intens" pentru aderarea României la Schengen
Premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat că ţara sa "lucrează intens" pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la Schengen în mandatul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Ianuarie 2011, 12:50
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, Gergely Polner, le-a confirmat corespondenţilor Radio România Actualităţi, faptul că în conferinţa de presă de joi de la Budapesta, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că ţara sa lucrează intens pentru ca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european al liberei circulaţii să aibă loc pe perioada mandatului preşedinţiei ungare
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a declarat că Ministerul de Externe şi-a făcut temele pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi a precizat că de acum înainte, România va colabora mai strâns cu statele reticente la aderarea României la spaţiul Schengen în primăvară şi va face lobby pe lângă Franţa şi Germania, informează reporterul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă.
Baconschi cere transcrierea declaraţiei ministrului ungar
Teodor Baconschi, a informat joi că a cerut Ambasadei României la Budapesta transcrierea exactă a declaraţiei făcute de către ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, cu privire la amânarea aderării României la spaţiul Schengen.
"Am cerut ambasadei noastre de la Budapesta transcrierea exactă a declaraţiei făcute de către ministrul ungar de Interne, pentru că, deocamdată, au fost doar nişte ştiri vehiculate pe agenţii. În momentul de faţă, Preşedinţia ungară (a UE - n.r.) are pe agendă extinderea Schengen şi aşteptăm 14 ianuarie când Grupul de lucru Evaluare Schengen îşi va prezenta în Consiliu raportul pe ultima misiune de evaluare", a declarat, la un post de televiziune , şeful diplomaţiei române.
El a precizat că aşteaptă transcrierea exactă a declaraţiilor ministrului ungar de Interne pentru a se evita speculaţiile pe subiectul amânării aderării la Schengen.
"Preşedinţia ungară are pe agendă extinderea Schengen, aşteptăm procedural 14 ianuarie, când grupul Sch-Eval îşi va prezenta în Consiliu ultimul raport de evaluare şi discutăm pe rezultatele acestui raport. (...) Dacă reuşim să facem din asta un obiectiv naţional şi nu un subiect de polemici politice interne, avem un plan de acţiune, aşteptăm avizul Parlamentului European, trebuie să conlucrăm cu toate statele care exprimă nişte dubii, am avut şi contacte cu comisari europeni pe acest subiect", a adăugat Baconschi.
El a menţionat că trebuie să păstrat şi obiectivul de aderare la Schengen ca atare şi trebuie urmărit un plan de acţiune, astfel încât toate instrumentele politico-diplomatice să poată fi folosite în acest sens.
Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 martie 2011, a indicat ministrul ungar de Interne Sandor Pinter, a cărui ţară a preluat la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, citat miercuri de agenţia germană DPA.
Potrivit unei declaraţii a lui Pinter, zarurile ar fi deja aruncate: ambele ţări trebuie să mai îndeplinească "unele sarcini", motiv pentru care nu pot accede în spaţiul Schengen în această primăvară.
Conform ministrului ungar, ar trebui ca "până în luna iunie să fie clar ce sarcini mai trebuie să îndeplinească România şi Bulgaria", după care cel mai apropiat termen ce poate intra în discuţie este luna octombrie.