Ungaria, "arbitru imparţial al aderării României la Schengen"
Premierul Emil Boc a discutat, luni, la Palatul Victoria, cu preşedintele Republicii Ungaria, Pal Schmitt. Foto: gov.ro
Articol de Petruţa Obrejan, 18 Octombrie 2010, 18:34
În cadrul convorbirilor bilaterale, primul-ministru, Emil Boc, a cerut sprijinul părţii maghiare în aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care Ungaria va deţine din 2011 preşedinţia Uniunii Europene.
Emil Boc crede că Ungaria va fi un ,, arbitru imparţial " al aderării României la zona Schengen, şi speră ca acest demers extrem de important pentru ţara noastră să nu fie legat de criterii politice sau de altă natură, ci doar de criterii tehnice, care vor fi îndeplinite cu siguranţă, a mai spus premierul.
,,România contează pe o colaborare la fel de eficientă şi în cadrul Uniunii Europene, mai ales cu ocazia preluării preşedinţiei, de către Ungaria, din 2011" a afirmat premierul Emil Boc.
Preşedintele maghiar, Pal Schmitt, a declarat că, Ungaria doreşte ca România să adere la Schengen sub preşedinţia sa, pentru a face parte cu adevărat din comunitatea europeană.
El a susţinut, totodată, importanţa colaborării regionale, precum şi asigurarea securităţii energetice, unde deja cele două state vecine au făcut importanţi paşi.
În opinia preşedintelui maghiar, consolidarea strategiei Dunării , este un alt obiectiv important, el nelimitându-se doar la apă, ci este o conexiune inclusiv culturală a tuturor ţărilor riverane fluviului.
Pal Schmitt s-a referit şi la creşterea importanţei protecţiei mediului, arătând că ambele ţări au înregistrat de- a lungul timpului catastrofe naturale.El a adăugat că, în aceste cazuri trebuie să se intervină în mod comun, inclusiv la nivel comunitar.
Preşedintele Ungariei Pal Schmitt şi-a început luni, vizita oficială de două zile în România la invitaţia omologului său, Traian Băsescu.
Vizita lui Pal Schimitt în România are loc în contextul în care peste numai o lună, ţările NATO vor aproba la Lisabona noul concept strategic.
Totodată, începând de anul viitor, Ungaria va prelua preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, exact în perioada în care România şi-a propus să fie admisă în spaţiul Schengen.