Un sfert de secol de la catastrofa de la Cernobîl
Lumea întreagă marchează ,marţi, 25 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă produsă în 1986 la Cernobîl, în contextul unor noi temeri generate de recentele accidente de la centrala japoneză de la Fukushima.
Articol de Alexandru Beleavschi, 26 Aprilie 2011, 08:20
Numeroase personalităţi îşi dau întâlnire, marţi, chiar la locul tragediei, în Ucraina.
Principalele manifestări comemorative vor avea loc chiar la Cernobîl. La acestea urmau să ia parte liderii celor mai afectate trei ţări: Ucraina, Belarus şi Rusia. Până la această oră, însă, nu se ştie dacă la întâlnire va fi prezent liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.
Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Victor Ianukovici şi Dmitri Medvedev, au depus coroane de flori şi s-au recules la Memorialul primelor victime ale catastrofei, situat chiar în faţa clădirii Centralei de la Cernobîl, ceremonia fiind precedată de o sursă de pomenire oficiată de patriarhul Bisericii Ortodoxe, Kiril şi mitropolitul Vladimir al Kievului.
Catastrofele de la Cernobîl şi Fukushima - a subliniat la finalul ceremoniei preşedintele Ianukovici - demonstrează că accidentele nucleare nu au graniţe şi nici o ţară nu le poate face faţă de una singură.
Preşedintele Medvedev a declarat, la rândul său, că a transmis ,marţi, liderilor mai multor ţări propuneri cu privire la dezvoltarea în condiţii corespunzătoare a energeticii nucleare şi prevenirea urmărilor catastrofice globale ale accidentelor nucleare, pronunţându-se pentru încheierea unor convenţii internaţionale în acest domeniu.
Conform informaţiilor iniţiale, la ceremonii ar fi urmat să ia parte şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui absenţă ar fi fost, după unii comentatori, răspunsul la neinvitarea sa la summitul nuclear de săptămâna trecută, de la Kiev, ca urmare a opoziţiei Uniunii Europene liderul de la Minsk fiind supus sancţiunilor occidentale.
Catastrofa de la Cernobîl, a afectat în grad diferit peste opt milioane de oameni.