Un nou termen la legea asistenţei sociale
Conducerea Camerei Deputaţilor a stabilit ca, până luni, 14 noiembrie, proiectul legii asistenţei sociale să primească un raport din partea Comisiei de Muncă.
Articol de Politica Romaneasca, 08 Noiembrie 2011, 12:04
UPDATE Liderii grupurilor parlamentare ale deputaţilor, împreună cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase, au stabilit marţi, după o pauză de consultări în plen, ca lunea viitoare să se lucreze doar în comisii pentru a putea fi dezbătut proiectul legii asistenţei sociale.
Proiectul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor marţi, cu raport sau fără, când va primi şi votul final.
Proiectul a fost repartizat comisiilor parlamentare de specialitate, iar până la sfârşitul săptămânii, deputaţii pot depune amendamente.
Reprezentanţii coaliţiei doresc ca proiectul legii asistenţei sociale să intre, săptămâna viitoare, în dezbaterea plenului şi, tot atunci, să primească un vot final.
În schimb, opoziţia se declară nemulţumită de calendarul stabilit pentru dezbatere şi cere Biroului Permanent să revină asupra termenelor stabilite.
Luni, 31 octombrie, proiectul legii asistenţei sociale trecea de Senat, prin adoptare tacită, după ce fusese înscris pe ordinea de zi a plenului, de 12 ori, pe fondul neînţelegerilor dintre putere şi opoziţie.
Legea asistenţei sociale a fost adoptată tacit de Senat pe 3 noiembrie, în varianta guvernului, în condiţiile în care şedinţa de luni, a acestei camere legislative a fost suspendată din lipsă de cvorum fără ca proiectul să fie dezbătut.
Actul normativ are caracter organic şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Potrivit procedurilor, proiectul legii asistenţei sociale pleacă la Camera Deputaţilor, decizională, în forma propusă de guvern.
Amintim că preşedintele Traian Băsescu le-a solicitat, din nou, în scris, preşedinţilor celor două Camere, adoptarea cât mai urgentă a legii asistenţei sociale şi a numirilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor acte normative din domeniul juridic.
Legea asistenţei sociale s-a aflat, luni, 31 octombrie, pe ordinea de zi a Senatului, după cinci amânări consecutive.
Se ştia deja că dacă nici luni Senatul nu va dezbate actul normativ, acesta va fi adoptat tacit.
Opoziţia anunţase că va vota împotriva Legii asistenţei sociale în varianta propusă de Guvern.
Liderul PSD, Victor Ponta, consideră că documentul are o formă antisocială.
Legea asistenţei sociale este blocată de mai multe săptămâni la Senat, deşi, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, ar fi trebuit adoptat de aproape o lună.
Subiectul a iscat dispute politice, în care a fost implicat inclusiv şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat Senatul că a amânat dezbaterea Legii asistenţei sociale, ca şi a altor legi foarte importante, şi a sugerat Executivului să folosească procedura asumării răspunderii.