Un nou semnal de alarmă privind nivelul ridicat al corupției în administrație
Un studiu realizat de Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice atrage atenția că nivelul corupţiei în administraţia locală românească este unul foarte ridicat.
Articol de Radio România, 22 Mai 2012, 14:05
Potrivit sondajului realizat de către Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice, cetăţenii consideră că fenomenul este cauzat de lipsa sancţiunilor pentru astfel de fapte.
Reprezentanţii administraţiei publice spun însă că de vină sunt salariile mici şi intervenţiile politicienilor.
Guvernul, primul loc în topul gradului de corupție
În ochii românilor, cel mai ridicat nivel de corupţie se găseşte în Guvern.
Pe următoarele locuri fruntașe, cei chestionați au nominalizat Parlamentul, sistemul de sănătate şi justiţia.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de peste 14.000 de persoane, în perioada noiembrie 2011- ianuarie 2012, şi are o marjă de eroare de plus/minus 1,26%.
Aderarea la Schengen, condiționată de rezolvarea problemei corupției
Şeful Departamentului pentru relaţiile germane din Europa Centrală şi de Est din ministerul de interne german, Christoph Bergner, declara, joi, într-o vizită în județul Arad, că aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie, Schengen, este condiţionată de soluţionarea problemelor legate de corupţie în cele două ţări.
În plus, în România, corupţia este privită ca un factor critic de influenţă chiar şi în ceea ce priveşte alegerile din acest an.
Un studiu efectuat de Societatea Academică din România în 2011 a plecat de la constatarea că fenomenul corupţiei este rezultanta echilibrului dintre resurse şi constrângeri, concluzionând că “atunci când comparăm 2004 cu 2007-2008 şi 2010, descoperim că procedeele de alocare preferenţială din 2004-2008 s-au schimbat în oarecare măsură, au devenit mai subtile şi profesionale, sau au trebuit să se orienteze parţial către surse noi, din cauza crizei.
”Dar alocarea preferenţială şi favoritismul rămân sistematice şi practicate în mod deschis”, se mai arăta în studiu.
Mai mult, se constata o legătură importantă între nivelul corupţiei şi cel al prezenţei la vot, iar specialiştii SAR prognozau că din această cauză, participarea la vot a românilor va fi foarte scăzută în 2012 dacă nu se va acţiona hotărât în direcţia reducerii acestui fenomen.
Pe de altă parte, Forumul Economic Mondial a plasat România pe unul dintre cele mai rele locuri în topul favoritismului guvernamental, explicând că afacerile nu sunt rentabile într-o ţară coruptă.