Un nou scandal privind carnea "de vită" importată din România
Un lot de conserve conţinând carne feliată de vită a fost retras de la vânzare în două reţele de magazine din Marea Britanie în urma detectării de ADN de cal. Conservele erau produse în România în ianuarie 2013.
Articol de Carl Joseph, 01 Noiembrie 2013, 17:04
Autorităţile de reglementare a standardelor alimentare din Marea Britanie au declarat că, în ce priveşte conservele de carne puse în discuţie, acestea au fost etichetate "carne de vită feliată în sos îmbunătăţit" (în engleză "food hall sliced beef in rich gravy" - n.red.) şi, de fapt, conţinea între 1% şi 5% ADN de cal.
Prezenţa ADN-ului de cal a fost identificată în timpul unui test de rutină realizat de specialiştii FSA din Consiliul districtului Lincolnshire menit să verifice eventuala prezenţă a fenilbutazonei, o substanţă analgezică.
Potrivit FSA, loturile respective de conserve au fost retrase de la vânzare deoarece carnea de cal nu figura pe lista ingredientelor de pe etichetă.
Produsele aveau ca dată de expirare ianuarie 2016.
Până acum nu s-a primit niciun fel de răspuns din partea furnizorilor din România.
La începutul anului 2013, consumatorii europeni au fost şocaţi după ce au aflat că cea mai mare parte a produselor de carne şi preparate din carne ieftine conţin carne de cal.
Supermarketurile din întreaga Europă au retras din galantare burgeri produşi de mai multe firme şi alte preparate din carne din cauza etichetării lor eronate.
Pe piaţă s-a înregistrat o scădere dramatică a cererii consumatorilor.
Iniţial, vinovăţia a fost atribuită furnizorilor români, dar după efectuarea unei anchete s-a demonstrat că furnizorii români de carne de cal şi-au etichetat în mod corect şi legal produsele.
Ulterior, carnea provenită din România a fost reetichetată ca fiind carne de vită. Suspiciunile s-au mutat, apoi, asupra distribuitorilor şi procesatorilor de carne din Olanda şi Irlanda.
În Marea Britanie, problema a generat un adevărat scandal; o comisie a Parlamentului de la Londra a iniţiat o anchetă, poliţia britanică a efectuat, de asemenea, o anchetă separată, iar problema a făcut subiectul mai multor dosare în instanţă.
Monitorizare: Agenţia de presă RADOR