Un nou punct pe agenda preşedintelui Iohannis. Intrevederea cu vicepreşedintele Joe Biden
Parteneriatul strategic româno-american va fi tema centrală a întrevederii pe care preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Statele Unite, o va avea, astăzi , la Washington, cu vice-preşedintele Joe Biden.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Septembrie 2015, 07:17
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Statele Unite, va avea, astăzi, o întrevedere cu vicepreşedintele Joe Biden.
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla astăzi pentru prima dată la Casa Albă, unde va fi primit de vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, informează trimisul RRA.
Discuţiile de la Washington se vor axa, în principal, pe parteneriatul strategic dintre cele două ţări.
De altfel, la întâlnirea cu comunitatea de români din New York de zilele trecute, şeful statului afirma că în condiţiile în care parteneriatul strategic reprezintă una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunităţile româneşti din Statele Unite sunt un liant între cele două state.
Dacă dimineaţă Klaus Iohannis se întâlneşte cu vicepreşedintele american, seara va participa la dineul oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, la New York.
Prezent , ieri , la summit-ul ONU dedicat noului program pentru dezvoltare durabilă a planetei în următorii 15 ani, şeful statului a anunţat că România îşi va revizui Strategia naţională de dezvoltare durabilă, care să pună accentul pe susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, a tinerilor şi a femeilor.
"Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de liderii mondiali la summitul ONU, are ca obiectiv eradicarea sărăciei în toate formele şi sigurarea unei dezvoltări durabile", spunea de la tribuna Naţiunilor Unite preşedintele Klaus Iohannis.
"Sărăcia, lipsa de speranţă, disperarea şi excluziunea socială sunt rădăcina conflictelor", mai preciza Klaus Iohannis în faţa liderilor mondiali, aici, la New York, şi sublinia că sărăcia ar putea duce la disperare şi frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânţa extremismului şî a violenţei.
"După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului în căutarea unei vieţi mai bune, intrând în Europa deseori prin mijloace riscante. Acest flux, din ce în ce mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, a determinat ţările europene să depună eforturi masive pentru a face faţă unui dezastru umanitar de proporţii. Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o crieză a protejării graniţelor, de o criză a integrării şi de o criză financiară. Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a o soluţiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior", a afirmat Iohannis.
Tot ieri, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs pe tema egalităţii de gen şi capacitatea femeilor, în cadrul căruia şeful statului a pledat pentru nediscriminare şi a precizat România susţine egalitatea de gen şi va continua să fie pe deplin angajată în protejarea şi promovarea tuturor drepturilor femeilor.
Preşedintele Iohannis şi soţia sa au depus flori, aseară , la monumentul Ground Zero din New York dedicat victimelor atentatelor teroriste din 2001 - în dreptul numelor celor doi români : Ana Fosteris şi Corina Stan, decedaţi în urmă cu 14 ani.