Un nou proiect pe scena politică: Uniunea Social Progresistă
Uniunea Social Progresistă se anunţă a fi o mişcare civică construită în jurul UNPR şi este programată pentru lansare în luna decembrie.
Articol de Cătălin Purcaru, 10 Noiembrie 2011, 19:32
În perspectiva anului electoral 2012, unul dintre partidele aflate la putere, şi anume UNPR, a hotărât să-şi lărgească perspectiva politică şi anunţă crearea Uniunii Social-Progresiste, aflată deocamdată în stadiul de proiect supus dezbaterii publice.
Uniunea se anunţă drept o mişcare civică în care să se regăsească şi altcineva în afară de politicieni - de exemplu, reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor, asociaţiilor de proprietari, dar şi oameni care nu fac acum politică.
Primele discuţii în chestiunea platformei de centru-stânga au fost purtate de liderii UNPR cu studenţi de la facultăţile bucureştene de drept, istorie şi ştiinţe politice.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, le-a spus studenţilor că dezbaterile asupra acestei platforme nu reprezintă un demers politic, fiind în primă fază doar un concept ideologic.
Cristian Diaconescu afirmă că tinerii ar trebui să se implice mai mult în deciziile politice, pentru că tineretul intelectual aderă în mod natural către curentul de stânga.
Monopolul politic a sugrumat România şi acest lucru reprezintă o cauză a dificultăţilor prezente, susţine Cristian Diaconescu.
"Implicarea este, în opinia noastră, cel mai important semnal pe care societatea românească îl poate da astăzi, dacă într-adevăr doreşte să se reformeze. Altfel, totul rămâne o dezbatere sterilă şi aceiaşi oameni care de 20 de ani au construit această ţară aşa cum o vedeţi vor mai rămâne încă 20 de ani motivaţi electoral de a face lucrurile exact cum dvs. şi toţi le simţim", a spus Diaconescu.
Preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu, a precizat că Uniunea Social-Progresistă va constitui şi baza UNPR pentru programul de guvernare.
Lipsa dialogului în acest moment, fie el politic sau social, spunea Marian Sârbu, a condus la constituirea platformei de centru-stânga.
"România, în opinia noastră, suferă în acest moment de o lipsă acută de dialog. Este o criză de dialog social, evident şi el - nu mai negiociază aproape nimic sindicatele cu patronatele, nu mai negociază aproape nimic sindicate, patronate cu guvernul. De unde şi cine să mai aibă intenţia să dialogheze, să discute, să-i consulte pe tineri?", se întreabă Sârbu.
Discuţiile asupra platformei de centru-stânga vor continua, potrivit iniţiatorilor, şi cu reprezentanţii sindicatelor, ai pensionarilor, precum şi cu cei ai mediului social şi academic, urmând ca în luna decembrie să fie lansată Uniunea Social-Progresistă.