"Un nou început" în relaţiile bilaterale România - Uzbekistan
După Azerbaidjan şi Kazahstan, delegaţia condusă de premierul Victor Ponta se află vineri, în cea de-a treia ţară asiatică a turneului său economic: Uzbekistan.
Articol de Angela Matei, 28 Iunie 2013, 11:20
UPDATE Premierul Victor Ponta şi omologul său uzbek, Şavkat Mirziioev, au decis înfiinţarea unei comisii mixte interguvernamentale pentru cooperarea economică, industrială şi tehnică.
Documentele au fost semnate la finalul vizitei pe care şeful executivului de la Bucureşti a făcut-o în Uzbekistan.
Cei doi prim-miniştri spun că un nou început în relaţiile bilaterale este în interesul ambelor ţări şi se poate colabora foarte bine în domenii precum energie, transporturi, sănătate şi educaţie.
Oficialul uzbek a subliniat că vizita premierului Ponta a fost precedată de prezenţa la Taşkent a unei delegaţii de oameni de afaceri.
Victor Ponta a salutat la rândul său acordul semnat de producătorii de medicamente din România pentru furnizarea de produse farmaceutice pe piaţa uzbekă şi a subliniat avantajele de colaborare ale celor două ţări, pornind de la poziţionarea geostrategică.
România poate veni cu specialişti pentru a sprijini dezvoltarea unui parc tehnologic la Taşkent sau poate intra pe această piaţă cu companii care produc echipamente pentru foraj ori pentru securizarea graniţelor.
Primul-ministru efectuează vineri şi sâmbătă o vizită oficială în Uzbekistan, în cadrul turneului său asiatic.
Premierul României întreprinde un turneu, care are un "caracter preponderent economic", în patru ţări asiatice şi are drept scop găsirea de investitori pentru ţara noastră.
Cele patru state asiatice sunt: Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, şi China.
Din delegaţia care îl însoţeşte pe premier fac parte ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.
Cooperare cu Kazahstan în domeniul transporturilor
Amintim că, joi, premierul a avut convorbiri cu autorităţile de la Astana, în Kazahstan, unde au fost semnate un acord privind cooperarea în domeniul pregătirii personalului militar, pe bază de reciprocitate, şi unul de cooperare în domeniul culturii.
Alături de omologul său kazah, Victor Ponta a pledat pentru consolidarea cooperării bilaterale, după care au avut loc discuţii la nivel de delegaţii.
Tema discuţiilor dintre partea română şi cea kazahă a vizat securitatea energetică la nivel regional şi european, în contextul poziţiei geografice a României şi Kazahstanului.
S-a discutat şi despre oportunităţi pentru dezvoltarea cooperării în domeniul transporturilor.
Un astfel de proiect ar putea conecta porturile kazahe de la Marea Caspică cu portul Constanţa.
De precizat că Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, iar relaţiile sunt apreciate de ambele părţi de natură strategică.
La începutul întâlnirii, atât premierul Victor Ponta cât şi omologul său, Serik Ahmedov, au subliniat potenţialul existent pentru dezvoltarea dinamică a relaţiilor bilaterale.
Anterior, la Baku, autorităţile române au propus companiei de stat din Azerbaidjan SOCAR să participe la privatizarea combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea, transmite redactorul RRA.