Un dram de speranță la centrala Fukushima
Operatorul japonez al centralei nucleare Fukushima, a anunţat că a înregistrat progrese în ce priveşte restabilirea alimentării cu energie electrică la sistemele de răcire ale reactoarelor.
Articol de Simona Mihăescu, 19 Martie 2011, 08:25
Agenţia niponă pentru Securitate Nucleară susţine că este nevoie de ceva timp pentru a confirma că sistemul este capabil să funcţioneze.
Sub efectul radiaţiilor, inginerii japonezi luptă să restabilească alimentarea cu energie electrică, conectând un nou cablu la patru dintre reactoare.
Operaţiunea ar trebui să fie finalizată până sâmbătă seara, dar repornirea sistemelor de răcire ar putea fi dificilă, mai ales pentru că centrala nucleară a fost avariată de cutremur, tsunami şi de o serie de explozii ulterioare.
Între timp, pompierii continuă să răcească reactoarele cu jeturi de apă, misiune disperată pentru evitarea topirii miezului reactoarelor.
Gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima a fost revizuită vineri, de la nivelul patru la cinci, dintr-o scară de şapte.
Echipele de intervenţie japoneze au încercat fără succes, pentru a doua zi consecutiv, să răcească reactorul numărul trei al unităţii prin stropirea acestuia cu apă. În paralel continuă şi eforturile de reconectare a sistemelor la surse exterioare de curent.
După ce au aruncat apă din elicoptere, echipele de intervenţie lucrează acum cu maşini de pompieri aduse din Tokyo, lansând apa asupra reactorului 3, unde există în continuare un risc ridicat de scurgere de substanţe radioactive.
Cu toate că accidentul de la Fukushima a fost încadrat vineri, la nivelul 5, pe o scară internațională de 7, ceea ce înseamnă că efectele radiaţiilor se resimt pe un perimetru mai mare, premierul nipon, Naoto Kan, a dat asigurări că problemele nucleare vor fi soluţionate în curând.
O nouă soluţie luată în calcul de autorităţi este acoperirea centralei cu beton, la fel cum s-a procedat în 1986 după accidentul de la Cernobîl.
În România nu sunt motive de îngrijorare
În România nu sunt motive de îngrijorare - au dat asigurări experţi, care au explicat că distanţa dintre ţara noastră şi centrala de la Fukushima, de peste 9.000 km, este suficientă pentru a asigura siguranţa populaţiei şi a mediului.
Între timp, situaţia umanitară din Japonia rămâne critică - sunt peste 550 de mii de sinistraţi, iar ultimul bilanţ al seismului şi tsunamiului de acum o săptămână indică peste 6.500 de morţi şi aproximativ 10.000 de dispăruţi.
Miraculos, salvatorii din prefectura Miyagi au reuşit să-l scoată de sub dărâmături pe un tânăr după 8 zile de la dezastrul care a lovit regiunea.
O cursă Tarom a plecat pentru repatriați
O aeronavă a plecat vineri seara, din Tokyo pentru a-i repatria pe o parte dintre cetăţenii români aflaţi în baza de date a ambasadei, a anunţat Ministerul de Externe.