Un demnitar, două declaraţii de avere
Potrivit noului proiect de lege al Agenţiei Naţioanale de Integritate vor exista două tipuri de declaraţii de avere: publice şi confidenţiale
Articol de Politica Romaneasca, 26 Aprilie 2010, 19:35
Executivul a avizat, luni, un proiect de lege care reglementează situaţia Agenţiei Naţionale de Integritate. Conform noii legi, vor exista două tipuri de declaraţii: unele publice şi altele confidenţiale, care vor fi depuse la ANI.
Inspectorii de integritate vor putea sesiza ANAF şi Parchetul. Premierul Emil Boc a anunţat că demnitarii ar urma să depună două noi declaraţii de avere, numite în continuare "declaraţii de patrimoniu".
Primele vor fi publice, iar celelalte confidenţiale.
"Pentru a respecta decizia CCR cu privire la faptul că publicarea în declaraţia de avere a unor date ar afecta dreptul la viaţa privată şi confidenţialitatea acestor date, instituim două tipuri de declaraţii de avere: una cu caracter public şi alta cu caracter confidenţial care este, în continuare, supusă controlului ANI", a explicat premierul.
Diferenţa dintre cele două declaraţii constă în faptul că în cele publice nu vor fi trecute adresele caselor şi băncilor la care demnitarii au conturi.
În plus, potrivit şefului Executivului, raportul întocmit de inspectorii de integritate va putea fi transmis ANAF în cazul în care se constată bunuri care nu au fost impozitate şi Parchetului dacă sunt constatate nereguli.
"Guvernul apreciază că, dacă ai optat pentru o funcţie publică, este necesar să faci dovada unei transparenţe totale în ceea ce priveşte averea pe care ai dobândit-o. Poţi opta pentru a rămâne în sfera privată, şi atunci nu eşti obligat să completezi declaraţii de avere. Dar din moment ce ai optat pentru o funcţie publică, incumbă această obligaţie în raport cu cetăţenii de a face transparent modul în care ţi-ai dobândit averea şi pe care poţi s-o probezi în cazul în care este necesar", a explicat premierul.
Proiectul de lege al Guvernului va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.
Proiectul Executivului vine după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale mai multe articole din aceasta.
10 zile pentru funcţionarea ANI
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la începutul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu partidele şi formaţiunile parlamentare, ca ar dori ca Parlamentul să rezolve problema legată de funcţionarea ANI în 10 zile.
El a spus că dacă problema legată de funcţionarea ANI nu va fi rezolvată, acest lucru va avea consecinţe negative în ceea ce priveşte evaluarea pe care CE o va face vizavi de justiţia din România în vară.
Băsescu a spus că speră că Parlamentul va fi un partener în rezolvarea problemei legislative legate de ANI în maximum 10 zile.