Ultimul drum al Reginei Ana. Bucureştenii îi aduc omagiu la Palatul Regal
Astăzi și mâine, cei care doresc, îi pot aduce un ultim omagiu Reginei Ana, la Palatul Regal din București, acolo unde este depus sicriul cu trupul său neînsuflețit.
Articol de Bogdan Isopescu, 11 August 2016, 07:25
UPDATE ora 13.00 Oameni de toate vârstele vin la Palatul Regal din Bucureşti pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei Ana.
Oamenii lasă candele aprinse şi coroane de flori atât în curtea Palatului Regal, dar şi în faţa Palatului, sunt sute de buchete de flori şi candele aprinse, este o atmosferă apăsătoare, se observă pe chipurile celor care vin aici emoţie, dar şi multă tristeţe.
Nu au fost înregistrate incidente, pentru asigurarea ordinii publice sunt la faţa locului reprezentanţi ai Jandarmeriei Capitalei.
UPDATE ora 10.00 Personalul Casei Regale preia rând pe rând vizitatorii ce intră pe poarta Palatului Regal, astfel că aici nu trebuie să aştepţi pentru a ajunge la Sala Tronului, acolo unde se află trupul Majestăţii Sale, Regina Ana a României, acoperit de steagul naţional şi însemnele monarhiei.
La intrarea în palat se află gărzile de onoare, ca şi la catafalcul reginei.
Foto: Daniela Mănuţă
Atmosfera te impresionează prin simplitate, solemnitate şi prin emoţia ce se citeşte pe faţa vizitatorilor.
Sunt persoane de toate vârstele, de la tineri până la cei care au trăit perioada regalităţii.
O parte din aceştia sunt oameni care cred că România ar fi arătat altfel dacă ar fi revenit la monarhie, datorită ţinutei morale a Casei Regale, care ar fi obligat clasa politică la un altfel de comportament după 1989.
Un astfel de om este Elena Luchenic, născută în 1930, într-un sat din Ardeal, prima persoană care intra astăzi la catafalcul reginei.
"Noi, care ne-am născut şi am crescut în Regat, nu era om să nu aibă o stimă, un respect faţă de rege sau de conducerea regală, pentru că totul era foarte pus la punct atât în învăţământ, în sănătate, în toate domeniile. Totul mergea ca un ceas elveţian", a povestit Elena Luchenic.
Porţile Palatului Regal rămân deschise astăzi până la 22:00, dar şi mâine.
UPDATE ora 8.00 Chiar în acest moment jandarmii deschid porţile Palatului Regal către toţi cei care vor sã ajungă în sala tronului, acolo unde se află trupul neînsufleţit al reginei Ana a României.
La poarta palatului vizitatorii sunt aşteptaţi de personalul Casei Regale şi conduşi către sala tronului.
Printre primii sosiţi sunt persoane care au memoria perioadei când România era monarhie, dar şi tineri.
UPDATE ora 7.00 Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei Ana este depus la Palatul Regal din Bucureşti .
Astăzi şi mâine cei care doresc, îi pot aduce un ultim omagiu.
Încă de aseară, oamenii au depus flori şi coroane de-a lungul gardului care înconjoară clădirea.
Lumănârile aduse aseară de bucureşteni încă ard în faţa Palatului Regal în memoria majestăţii sale regina Ana a României.
Alături de acestea sunt buchete şi coroane de flori aduse de persoane private, dar şi de companii sau sindicate.
Printre cei veniţi aseară aici, pentru a asista la aducerea sicriului reginei, am cunoscut pe cineva care a fost martorul ultimului moment similar din istoria României, în speţă înmormântarea reginei Maria din 1938.
Această persoană, Viorica Peticilă, avea 4 ani la acel moment şi ne-a povestit despre admiraţia de care se bucura Casa Regală în perioada interbelică, în special regina Maria şi regele Mihai.
La fel ca acum 78 de ani, porţile palatului regal se vor deschide astzi la ora 8:00 pentru toţi cei care vor să se închine la catafalcul reginei Ana a României, vizitatorii vor fi aşteptati şi îndrumaţi de personalul Casei Regale către sala tronului, acolo unde este depus trupul neânsufleţit al reginei.
Recomandările făcute de Casa Regală sunt ca vizitatorii să poate haine închise la culoare, iar florile să fie depuse la poarta palatului regal în locul special amenajat.
O altă recomandare este ca părinţii să nu vină cu copii sub vârsta de 7 ani şi să nu folosească aparate video sau telefoane, din respect pentru solemnitatea momentului.