Ultimele pregătiri pentru ceremonia de deschidere a preşedinţiei române a Consiliului UE
Se fac ultimele pregătiri pentru ceremonia care va marca oficial deschiderea preşedinţiei române a şefiei forului comunitar.
Articol de Mihaela Mihai, 03 Ianuarie 2019, 10:16
Alegerile parlamentare europene şi ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar sunt două din cele mai importante dosare pe care România le are de gestionat în cele 6 luni în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Un moment important va fi summitul de la Sibiu din 9 mai, când şefii de stat şi de guvern din statele membre vor discuta despre viitorul Uniunii.
Între timp se fac ultimele pregătiri pentru ceremonia care va marca oficial deschiderea preşedinţiei române a şefiei forului comunitar.
Ceremonia va avea loc peste exact o săptămână, când preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, alături de întreaga sa echipă de comisari, va veni la Bucureşti.
Va fi organizată o reuniune la Palatul Victoria, iar pe seară la Ateneul Român va avea loc un concert. Este pentru prima oară când ţara noastră deţine preşedinţia forului comunitar de la aderarea din 2007, iar premierul Viorica Dăncilă spune că România îşi propune să promoveze pe parcursul mandatului său o viziune pragmatică, axată pe principiul coeziunii.
Şefa executivului crede totodată că intoleranţa, populismul, rasismul sau xenofobia pot fi combătute prin raportarea permanentă la valorile pe care se bazează Uniunea.
Ea pledează pentru o implicare mai mare a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor.
Vioria Dăncilă:Cred că este necesar să stimulăm implicarea tinerilor în conturarea unei Europe puternice, bazate pe valori europene comune. Vom sus?ine pe parcursul mandatului nostru inițiativele legislative legate de participarea cetățenilor europeni la procesul legislativ european.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să valorifice oportunitatea deţinerii preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pentru a dovedi că ţara noastră este implicată cu seriozitate în consolidarea proiectului european.
Şeful statului aminteşte şi contextul complex în care România preia preşedinţia forului comunitar, cu referire la alegerile parlamentare europene sau la ieşirea Marii Britaniii din spaţiul comunitar, şi vorbeşte despre summitul informal al şefilor de stat şi de guvern de la Sibiu din 9 mai.
Klaus Iohannis: Obiectivul nostru, cu acea ocazie, este să avem o discuție pozitivă, orientată spre viitor. Ne propunem să avem ca rezultat al summitului o proiecție strategică asupra parcursului viitor al Uniunii Europene și asupra politicilor pentru următoarea perioadă de cinci ani. Îmi doresc ca summitul de la Sibiu să contribuie la consolidarea proiectului european, pe baza priorităților consensuale.
Şi, tot în perioada în care România se va afla la cârma Uniunii, vor avea loc negocieri pentru a stabili forma finală a viitorului buget multianual european pentru perioada 2021-2027.