Ultimele evoluţii în scandalul dezinfectanţilor
Corpul de control al premierului a adunat ieri, de la Ministerul Sănătăţii şi de la patru mari spitale din Capitală, documente legate de achiziţiile de dezinfectanţi.
Articol de Costi Dumăscu, 14 Mai 2016, 09:02
Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat că va trimite la Parchet raportul realizat de Inspecţia Sanitară de Stat în urma controlului desfăşurat în cazul companiei Hexi Pharma.
Ministerul Sănătăţii lucrează la un set de proceduri noi legate de achiziţiile publice ale substanţelor care împiedică înmulţirea microorganismelor, aşa-numitele biocide. Premierul Dacian Cioloş, care asigură interimar şi conducerea Ministerului Sănătăţii, spune că reglementarea mai strictă în domeniu va preveni apariţia unor astfel de probleme în viitor.
"Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii, tocmai pentru a evita probleme care au apărut şi în trecut, de anumite contracte cu dedicaţii şi am cerut, totodată, conducerii ministerului să facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate", a spus Dacian Cioloş.
Hexi Pharma, urmărită penal
Între timp, fabricantul Hexi Pharma este urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Compania a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de insolvenţă, care se va judeca marţi, dar deocamdată, activitatea sa este verificată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care controlează inclusiv relaţiile sale cu firmele offshore.
Problemele "se cunoșteau în spitale"
După declanşarea scandalului, tot mai multe cadre medicale susţin că problema se cunoştea şi că medicii au tot făcut plângeri în acest sens.
"Problemele astea se ştiau în sistemul de sănătate, vă mărturisesc, de ani şi ani de zile. Am avut o perioadă în care am folosit o substanţă, culmea, pe care o folosim tot noi, când mergem în Germania, aceeaşi societate, numai că la noi, ca şi pasta dumneavoastră de dinţi sau detergentul, miros altfel. Am constatat că mâinile noastre, ale chirurgilor, după şapte, opt ore de operaţii, nu aş fi vrut să le vedeţi. Am făcut numeroase referate, chiar şi eu am făcut managerului, pentru că în calitate de doctor, am voie să fac şi, la fel, toţi colegii mei, pentru a putea scoate de pe formula de licitaţie, cu preţul cel mai mic, această substanţă mizerabilă, a spus Managerul Spitalului "Sfânta Maria" din Bucureşti", a spus Narcis Copcă, managerul Spitalului "Sfânta Maria" din Bucureşti.
Mâinile chirurgilor prezentau eritem, descuamare şi arătau ca nişte crocodili în urma folosirii acelei substanţe, care era alcool pur, adaugă directorul de la "Sfânta Maria".
El a mai povestit cum o dată a refuzat o substanţă dezinfectantă.
Cei de la firma furnizoare, alta decât Hexi Pharma, au făcut contestaţie, au câştigat şi până la urmă, spitalul a trebuit să cumpere produsul.