Ultimele discuţii ale Delegaţiei FMI în România
Delegaţia FMI, aflatã la finalul misiunii de evaluare la Bucureşti, are programate , marţi, discuţii cu premierul Emil Boc şi cu liderii PNL.
03 August 2010, 08:50
Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, au discutat cu reprezentanţii FMI aproape o oră marţi, la Palatul Victoria.
La finalul întâlnirii nu au fost făcute declaraţii.
Delegaţia Fondului urmează să aibă o întrevedere cu oficialii Ministerulului Finanţelor, dar şi cu liderii PNL.
Delegaţia FMI a lansat o invitaţie la dialog şi PSD, însă preşedintele social democrat, Victor Ponta a refuzat invitaţia, motivând că este tardivă.
Încheierea cu succes a evaluãrii şi aprobarea rezultatelor acesteia de cãtre conducerea FMI în septembrie vor permite eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de aproape 900 milioane de euro, din împrumutul total de 12,9 miliarde de euro, acordat României de aceastã instituţie financiarã.
Autoritãţile de la Bucureşti şi experţii Fondului au discutat şi despre eventualitatea unui nou acord, care ar putea fi de tip preventiv.
Un nou acord cu FMI?
Guvernul nu ia în calcul, în acest moment, încheierea unui nou acord cu FMI, dar nici nu exclude aceastã variantã.
Potrivit ministrului Finanţelor, Sebastian Vlãdescu, nevoia unui nou împrumut va fi analizatã la sfârşitul anului.
Nu vor exista însã modificãri de taxe şi impozite nici anul acesta şi nici în 2011, a dat asigurãri ministrul Finanţelor.
Sebastian Vlãdescu a prezentat şi principalii parametri ai proiectului de buget pe anul viitor.
"Creştere economicã 1,5-2%, deficitul bugetar 4,4, inflaţia în marja de 3 - plus/minus 1%, deficitul de cont curent circa 5%, nevoia unui nou acord, dupã pãrerea mea, va fi analizatã probabil, într-o oarecare mãsurã, la sfârşitul acestui an, dar ea devine subiect de discuţie, probabil, anul viitor, când vom şti parametri macroeconomici, mult mai precis, ai anului 2011, când vom şti care au fost evoluţiile efective în 2010", a spus Sebastian Vlădescu după şedinţa de Guvern de luni.
Ministrul finanţelor a mai afirmat cã fondul de salarii de 39 de miliarde de lei stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60 de mii de posturi din sistemul public, permite o creştere salarialã medie de peste 10%.
Distribuirea acestei creşteri salariale se va stabili în baza legii salarizãrii unitare.
O delegaţie a FMI s-a aflat la Bucureşti timp de două săptămâni pentru a analiza felul cum România şi-a respectat angajamentele din acordul stand-by cu România, iar de concluziile vizitei depinde acordarea celei de a şasea tranşe de împrumut acordate ţării noastre.