Ultima zi pentru depunerea de amendamente la Legea descentralizării
Parlamentarii mai pot depune până luni la ora 15.00 amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea pentru care, marţi, Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.
Articol de Alina Stănuţă, 18 Noiembrie 2013, 09:00
Documentul, pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea în parlament mâine, prevede descentralizarea în multe domenii-cheie: agricultură, învăţământ, cultură, sănătate, mediu sau turism.
Potrivit acestuia, instituţiile care sunt acum în directa administrare sau finanţare a puterii centrale vor trece către consiliile judeţene sau locale.
Adoptat în şedinţa executivului de joi, documentul prevede descentralizarea în multe domenii-cheie: agricultură, învăţământ, cultură, sănătate sau mediu şi turism.
Potrivit proiectului de lege, instituţiile care sunt acum în directa administrare sau finanţare a puterii centrale vor trece către consiliile judeţene sau locale.
Vicepremierul Liviu Dragnea a dat asigurări, în repetate rânduri, că procesul nu presupune cheltuieli suplimentare.
"Cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate care erau în subordinea ministerelor pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate, care vor fi în subordinea autorităţilor locale", a explicat Dragnea.
O altă modificare a legii, potrivit lui Dragnea se referă la faptul că până acum şefii instituţiilor răspundeau direct în faţa miniştrilor, iar din 2014 cetăţenii vor putea sesiza neregulile direct la autorităţile locale.
"Eu sunt cetăţean în Teleorman sau în orice localitate din Teleorman şi sunt nemulţumit de prestaţia pe care o oferă Direcţia de Sănătate Publică, eu îi cer preşedintelui de Consiliu Judeţean, pe care eu l-am votat, să ia măsuri acolo pentru că serviciul pe care o instituţie din subordinea lui nu este de calitate. Ăla nu vrea să-şi piardă mandatul viitor, ca să menţină în funcţie un cetăţean care prestează servicii proaste către populaţie", a subliniat Dragnea.
El a precizat, duminică, la o emisiune televizată, că actualul ministrul de interne, Radu Stroe şi PNL s-ar fi opus descentralizării Poliţiei, aducând drept argument că o astfel de decizie, ar fi fost în detrimentul siguranţei naţionale.
"Ni s-a spus că dacă se face afectăm siguranţa naţională", a spus Dragnea adăugând că nu s-a pus problema unor ameninţări cu ieşirea PNL de la Guvernare, citează Mediafax.
Dragnea a mai spus că dată fiind poziţia PNL s-a decis ca în această etapă Poliţia să nu treacă la autorităţile locale.
Ministrul a precizat că pentru poliţişti ar fi fost mai bine - ar fi primit bani în plus şi sporuri pentru uniformă şi hrană.
Din opoziţie apar două păreri total diferite
Astfel, PDL anunţă că va contesta la Curtea Constituţională legea descentralizării atât pe formă, cât şi pe fond.
"O altă contestaţie pe procedură se va baza pe o hotărâre a Curţii Constituţionale în care prevede clar că asumarea se face în condiţia în care majoritatea în parlament este precară şi nu o majoritate de peste 70%, cum este acuma. De asemenea, vom contesta şi pe fond o serie de articole", a spus Mircea Toader, liderul deputaţilor democrat-liberal.
În schimb, UDMR susţine proiectul privind descentralizarea.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea va susţine proiectul de lege privind descentralizarea, "chiar dacă nu este perfect", urmând să depună până luni şi câteva amendamente.
"Acest proiect cu care vine Guvernul în faţa Parlamentului este un proces foarte amplu, este o descentralizare substanţială. Nu spun că este perfectă, este foarte departe de a fi perfectă această descentralizare, nu este un proiect perfect, noi am fi vrut mai mult, dar ceea ce cunoaştem până la această oră este un proiect care poate fi susţinut indiferent dacă suntem în opoziţie sau la guvernare", a spus preşedintele UDMR.
Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru proiectul de lege privind descentralizarea marţi, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.