Ultima zi de campanie electorală pentru referendum
Vineri este ultima zi de campanie electorală. Românii sunt aşteptaţi duminică la referendum pentru a se pronunţa pentru sau împotriva demiterii preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Articol de Gabriela Tătărău, 27 Iulie 2012, 08:36
Vineri este ultima zi a campaniei pentru referendumul privind demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
USL şi PDL au marcat finalul de campanie electorală prin două mitinguri organizate în Bucureşti : unul pro Traian Băsescu, organizat de PDL în Piaţa Revoluţiei, iar altul împotrivă, organizat de USL, la Romexpo.
Democrat-liberalii au reiterat cererea făcută susţinătorilor lui Traian Băsescu de a nu participa la vot, în timp ce social-liberalii au îndemnat românii să se prezinte cu toţii duminică la urne.
Liderii social-democraţi au militat, rând pe rând, pentru ca românii să se prezinte la urne, indiferent de opţiunea pe care o au.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a reafirmat că se va retrage din politică dacă Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni din cauza neparticipării la scrutin.
"Nu mai am ce căuta în politică dacă nu vom fi nouă milioane de români curaţi, în lumină, în picioare. Şi chiar dacă aţi suferit şi chiar dacă aţi fost umiliţi, votaţi fără ură! România vrea bunătate. România vrea omenie", a spus Crin Antonescu.
Democrat-liberalii au reiterat apelul privind neparticiparea la vot, pentru a nu legitima ceea ce ei numesc o lovitură de stat cu mijloace aparent democratice.
"Ordonanţele de urgenţă prin care a fost blocată activitatea Curţii Constituţionale sunt echivalentul trimiterii a nouă colonei în loc de nouă judecători la Curtea Constituţională, care să le dea dreptate", a afirmat preşedintele suspendat Traian Băsescu.
Campania pentru referendum se încheie sâmbătă dimineaţă la ora 07:00, iar urnele se vor deschide duminică la aceeaşi oră.
Acuzaţii privind încălcarea dreptului de vot
Între timp, cele două tabere continuă să se acuze reciproc de încălcarea unuia dintre drepturile cetăţenilor români: acela de a alege.
USL susţine că are semnale din teritoriu că liderii PDL încearcă să împiedice anumiţi cetăţeni să voteze.
Vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu, a precizat că o astfel de faptă constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoarea.
"În special în mediul rural, primarii Partidului Democrat Liberal, sub diverse pretexte sau utilizând ameninţări, încearcă să reţină buletinele unor cetăţeni, în special buletinele celor care, într-un fel sau altul, depind de primărie, de exemplu, prin primirea ajutorului social, urmând ca aceste cărţi de identitate să fie restituite luni şi, astfel, să se împiedice dreptul cetăţenilor de a se prezenta la vot", susţine Voicu.
De cealaltă parte, europarlamentarul democrat-liberal, Cristian Preda, susţine că deţine o serie de dovezi care arată că USL pregăteşte o strategie de creştere a prezenţei la vot prin metode de neacceptat.
El a dat exemplul unei firme despre care spune că a anunţat salariaţii că nu vor intra în unitate decât dacă prezintă dovada participării la vot.
"Este destul de clar că în acest fel că USL pregăteşte o forţare a participării pe toate căile şi credem că asta justifică o dată în plus apelul făcut de către noi către cetăţeni să reziste acestui asalt al USL-ului împotriva cetăţenilor", susţine Preda.
Pentru ca referendumul să fie validat, trebuie să se prezinte la vot 50 plus unu din numărul alegătorilor cu drept de vot, adică aproximativ nouă milioane de cetăţeni.