Ultima zi de campanie electorală în Republica Moldova
Partidele mai au la dispoziţie doar ziua de vineri pentru a convinge electoratul din Republica Moldova să le acorde votul la alegerile de duminică.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Noiembrie 2010, 08:54
Campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din Republica Moldova se încheie vineri.
Cele mai vizibile diferenţe între partidele care se vor confrunta duminică sunt cele cu privire la orientarea externă a ţării: pro-europeană sau pro-rusă.
"Alegerile din Moldova nu sunt politice, sunt geopolitice. Iată că partidele s-au separat, în comparaţie cu campaniile trecute, foarte clar geostrategic. O parte din partide a optat pentru integrarea în Uniunea Europeană, pe când o altă parte din partide a optat pentru consolidarea CSI. În special aş vrea să mă refer la Partidul Comuniştilor, care până relativ recent era un promotor al integrării europene. Iată că acest partid al comuniştilor şi-a reformulat completamente orientarea strategică, a promis cetăţenilor consolidarea relaţiilor în cadrul CSI şi integrarea aprofundată în cadrul CSI, inclusiv aderarea la uniunea vamală, cu toate consecinţele, a spus pentru Radio România Actualităţi, directorul executiv al Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie.
Politica externă, temă principală de campanie
Politica externă a Republicii Moldova a fost una dintre temele cheie abordate de concurenţii electorali, în campania care se încheie vineri.
Planurile partidelor trec dincolo de proiecte imediate sau relaţii cu anumiţi parteneri externi, şi se referă la adevărate alegeri geostrategice, care pot defini ţara în următorii 10 ani.
Cele mai vizibile diferene dintre partidele implicate în campania electorală din Republica Moldova sunt cele cu privire la orientarea externă a ţării.
De la unirea cu România, promovată de PNL, la renunţarea totală a actualei direcţii europene în favoarea unei integrări în Uniunea Rusia-Belarus- Kazahstan, poziţiile partidelor sunt diverse.
Potrivit unui sondaj de opinie, în viitorul legislativ ar putea să intre şi Partidul Umanist, care şi-a construit campania aproape exclusiv pe renunţarea la integrarea europeană.
Dintre cele trei partide ale alianţei, care vor accede cu siguranţă în Parlament, Partidul Liberal şi PLDM sunt clar proeuropene, în timp ce Partidul Democrat pledează şi pentru refacerea relaţiilor cu Rusia.
Secţii de vot pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în România
Cetăţenii moldoveni aflaţi în România vor putea vota la alegerile legislative de la 28 noiembrie la secţiile special amenajate în Bucureşti, Galaţi, Cluj şi Constanţa, a declarat la RADIO ROMÂNIA ambasadorul Republicii Moldova în ţara noastră, Iurie Reniţă.
"Aş îndemna cetăţenii Republicii Moldova aflaţi temporar sau stabiliţi permanent cu traiul în România să vină pe data de 28 la următoarele secţii de votare: în Bucureşti avem două secii de votare - e vorba de sediul misiunii şi la secţia consulară; la Iaşi, în sediul Consulatului General; la Galaţi, în sediul Universităţii Dunărea de Jos; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu; la Braşov, cantina studenţească din strada Memorandumului nr 39; de asemenea, la Cluj, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga şi cea de-a 8-a secţie de votare este la Constanţa, la cantina studenţească din incinta Universităţii Ovidius", a spus Reniţă la Radio România.
Peste 2000 de cetăţeni moldoveni, aşteptaţi la vot la Braşov
Peste 2000 ce cetăţeni moldoveni cu domiciliul temporar sau permanent în Brasov sunt aşteptaţi duminică la secţia de votare amenajată în cantina studenţească din complexul memorandului din Braşov pentru a vota membrii viitorului parlament de la Chişinău.
Preşedintele Biroului Electoral constituit la Brasov, Alexandru Precup, a declrat corespondentului radio România la Braşov, că Biroul este format din 11 membri, reprezentanţi ai partidelor parlamentare din Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai diasporei din Brasov.
Au fost tiparite peste 2000 de buletine de vot, deşi, dupa cum a declarat Alexandru Precup, "este greu de estimat numărul celor care se vor prezenta la vot în secţia amenajată la Braşov".
Se votează şi cu paşapoartele expirate
Diplomatul a amintit cetăţenilor moldoveni stabiliţi în România că pot vota pe baza paşapoartelor pentru străinătate de culoare albastră, chiar dacă acestea au expirat.
"E vorba de paşapoartele pentru străinătate. Pe paşapoartele de culoare albastră, ca să fie mult mai clar, recent, urmare a multiplelor solicitări, inclusiv din România, am insistat ca să fie adoptată o decizie de către Comisia Electorală Centrală vizavi de posibilitatea de a vota cu paşapoartele valabilitatea cărora a expirat. Deci doresc să aduc la cunoştinţă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în România că pot vota în baza paşaportului expirat. Este extrem de important să reţineţi acest moment, deoarece şi anterior au existat multe impedimente şi neclarităţi vizavi de această posibilitate. Deci vă aşteptăm la secţiile de votare care le-am menţionat anterior, cu paşapoartele valabile şi cele cu termenul expirat", a spus ambasadorul Republicii Moldova în ţara noastră.
Duminică, 28 noiembrie au loc în Republica Moldova alegeri legislative anticipate.
Ascultă aici interviul acordat de ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă pentru Radio România Actualităţi.