UGIR 1903 vrea să preia fabrica de la Jucu
După ce compania Nokia a anunţat că pleacă din România, Guvernul reunit în şedinţă specială, a susţinut că se află deja în negocieri cu alte companii.
Articol de Claudiu Pădurean, 30 Septembrie 2011, 09:45
Confederatia patronală UGIR 1903 a comunicat companiei Nokia că se oferă să preia în locaţie de gestiune fabrica cu tot cu angajaţi.
Ei speră că se va găsi o soluţie după ce anunţul că vor rămane fără locuri de muncă a venit pe neaşteptate.
Joi, încă de la primele ore ale zilei, sutele de muncitori au venit la fabrica din Jucu unde au fost convocaţi de conducerea Nokia prin intermediul unor SMS primite pe telefoanele mobile.
Ei au fost adunaţi într-un cort ridicat în curtea fabricii, unde s-au întâlnit cu reprezentanţii conducerii Nokia Europa.
Fabrica Nokia din Jucu a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 1,2 miliarde de euro şi era cel mai important exportator din judeţ.
Unii economişti estimează că încasările autorităţilor clujene vor scădea cu 30% după închiderea fabricii.
Guvernul promite că aduce investitori
Guvernul a anunţat joi, la finalul unei şedinte speciale, că este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj, după ce compania finlandeză Nokia, al doilea mare exportator din România, a luat decizia de a închide fabrica de la Jucu.
Andreea Paul Vass, consilierul premierului pe probleme economice, a afirmat că cei aproape 2.000 muncitori concediaţi vor beneficia de plăţi compensatorii.
"Angajaţii Nokia vor beneficia de plata salariilor până la închiderea fabricii, în decembrie 2011, iar apoi de încă trei salarii compensatorii, adică până în martie 2012. Nokia s-a angajat să suporte şi costurile unor programe speciale de reprofesionalizare şi cursuri de training dintr-un aşa-numit bridge program", a spus Andreea Paul Vass.
Ea a precizat că, într-un interval de şase luni, trebuie compensate pierderile generate de închiderea fabricii Nokia.
Ea a anunţat că deja există 21 de investitori care vor să intre pe piaţa românească.
"Este vorba de 21 de proiecte potenţiale în valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 de locuri de muncă", susţine Vass.
Şi Ministerul Finanţelor Publice evaluează alte 20 de proiecte de investiţii, a mai spus consilierul primului-ministru.
Valoarea acestor investiţii se ridică la peste 380 de milioane de euro.