UE se reorientează pentru găsirea de noi pieţe pentru produse agroalimentare
Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloş, estimează că sectorul agricol european se va reorienta rapid către noi pieţe şi oportunităţi, în urma anunţului făcut de Rusia, de a interzice importurile de produse agroalimenare din UE.
Articol de Cristina Dumitrescu, 08 August 2014, 18:58
Comisarul Cioloş precizează, într-o declaraţie de presă, că actuala situaţie necesită un răspuns comun, la nivel european.
Comisia Europeană a anunţat deja că joia viitoare va avea loc o reuniune pe acest subiect cu experţi în probleme de piaţă agricolă comunitară.
Pe de altă parte, Bulgaria estimează că nu va fi afectată puternic de embargoul impus de Federaţia Rusă produselor agroalimentare, însă turismul şi domeniul construcţiilor ar putea avea de suferit din cauza deteriorării relaţiilor dintre Moscova şi blocul comunitar.
Potrivit corespondentului RRA, Petio Petkov, Bulgaria se numără printre ţările europene cu cele mai mici pierderi de pe urma sancţiunilor Moscovei.
Este vorba de numai 10-12 milioane de euro pe an.
Aceasta este valoarea produselor alimentare care fac parte din lista rusă.
Anul trecut, exporturile bulgăreşti în Rusia au fost de 600 milioane de euro. Este vorba, în primul rând, de medicamente, produse cosmetice, maşini şi subansamble, vinuri.
Exportul de mere, în 2013, a fost de numai 130 mii, iar cel de roşii - 120 mii de euro.
Probleme vor avea în primul rând producătorii de fructe şi conserve.
Bulgaria va fi lovită într-un mod indirect de pierderile în valoare de 100 milioane de euro ale altor ţări membre.
Pierderi s-ar putea înregistra şi în turismul bulgăresc - în ultimii ani ruşii au revenit în staţiunile bulgare.
Ramura construcţiilor va putea fi lovită de retragerea investitorilor ruşi, care au achiziţionat până acum peste 350 mii de case şi apartamente de vacanţă.