UE, preocupată de măsurile de amortizare a embargoului Rusiei pe piaţa agricolă
Experţi în agricultură din ţările membre ale Uniunii Europene analizează, joi, la Bruxelles, modalităţile de amortizare a efectelor produse de embargoul Rusiei asupra fructelor şi legumelor din spaţiul comunitar.
Articol de Cerasela Rădulescu, 14 August 2014, 08:34
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, este coordonatorul grupului de lucru al experţilor întrunit după ce Moscova a blocat importurile de carne, lactate sau fructe şi legume din ţările vestice.
Într-o declaraţie anterioară, Cioloş a asigurat că Politica Agricola Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii. Din Bruxelles, transmite Cerasela Rădulescu.
Potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, la reuniunea de joi vor fi prezentate evaluările statelor membre din punct de vedere tehnic în urma sistării de către Rusia a importurilor de produse agro-alimentare din ţările UE.
Purtătorul de cuvânt al comisarului pentru agricultură Dacian Cioloş spune că vor fi discutate priorităţile în materie de răspuns la nivel european în urma embargoului.
Roger Waite precizează însă că este posibil ca experţii să mai aibă în continuare nevoie de informaţii de la statele membre privind impactul produs de embargoul rus. Cu toate acestea există o soluţie:
"Comisia Europeană, prin Politica Agricola Comună, are flexibilitatea să anunţe măsuri foarte rapid, fără să fie nevoie să le discute cu statele membre înainte. Chiar dacă, de exemplu, la această reuniune de experţi nu se ia nicio decizie, săptămâna viitoate, totuşi, comisia poate veni cu noi măsuri de răspuns odată ce avem toate informaţiile", a afirmat el.
Este posibil să aibă loc şi o reuniune a miniştrilor agriculturii din statele membre, odată ce sunt decise de experţi problemele tehnice, iar ele urmează să fie înaintate unei reunini la nivel politic, mai informează corespondentul RRA.
Producătorii români, nemulţumiţi de supraîncărcarea pieţei interne
De altfel, România a notificat deja Comisia Europeană cu privire la situaţia sectorului de legume şi fructe.
Producătorii români s-au plâns la începutul acestei săptămâni că piaţa internă este supraîncărcată de cantităţile destinate iniţial exportului în Federaţia Rusă şi au cerut insistent intervenţia autorităţilor, estimând pagubele la circa 300 de milioane de euro.
Situaţia României este una atipică, explică oficiali de la Bucureşti, pentru că o mare parte dintre fermieri nu sunt asociaţi, iar mecanismele de sprijin ale uniunii se orientează în principal către organizaţiile profesionale.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a explicat la Radio România Actualităţi că la Bruxelles se va încerca găsirea de soluţii şi pentru producătorii neafiliaţi.
"Am propus mai multe măsuri legate de intervenţia publică, de stocarea privată, de /restituirile/ la export, recoltarea înainte de coacere sau distribuirea gratuită a acestor produse. Formele organizate au anumite previziuni, au anumite contracte, care nu se mai derulează. Deci, din punct de vedere al acestor forme organizate /există/ evaluări făcute. Din punct de vedere al persoanelor fizice care nu fac parte din aceste organizaţii, aşteptăm transmiterea datelor de la nivelul teritoriilor prin intermediul prefecturilor", a spus Daniel Botănoiu.