UE are nevoie de o legislaţie nouă pentru infractori, crimă organizată și terorism
La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne s-a discutat despre accesul dincolo de graniţele interne la probele, la dovezile electronice, urmele lăsate în spaţiul virtual atunci când se fac diverse infracţiuni.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Martie 2018, 08:08
Uniunea Europeană are nevoie de o legislaţie nouă, pentru a-i prinde pe cei care comit diverse infracţiuni, mergând până la acte de crimă organizată şi terorism, folosindu-se de Internet şi de evoluţiile tehnologice.
A fost una dintre temele abordate, ieri, la reuniunea miniştrilor de interne şi justiţie din ţările membre, după cum explică, în continuare, Carmen Gavrilă:
La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne s-a discutat despre accesul dincolo de graniţele interne la probele, la dovezile electronice, urmele lăsate în spaţiul virtual atunci când se fac diverse infracţiuni.
Dar, pentru ca oricare stat membru să obţină acces al astfel de dovezi e nevoie de legislaţie nouă, care urmează să fie propusă în curând de Comisia Europeană, după cum a explicat comisarul pentru justiţie, Vera Jourova.
"Infractorii şi teroriştii se bazează tot mai mult pe e-mail, sms-uri şi alte instrumente electronice, dar aceste probe sunt deseori stocate în alt stat membru sau chiar dincolo de graniţele Uniunii. Sunt convinsă că nu putem să ne tot bazăm pe cooperarea voluntară din partea furnizorilor din domeniul IT", a spus Vera Jourova.
De altfel, comisarul Vera Jourova a declarat că a primit un mandat ferm pentru a discuta chestiunea cu partea americană, luna aceasta.
O înţelegere cu americanii este foarte importantă, în condiţiile în care cele mai mari platforme de comunicare şi socializare online din lume sunt americane.
Consiliul a avut pe agendă şi regulamentul numit "Bruxelles 2", un set de reguli care ajută cuplurile să îşi rezolve disputele în cazul divorţurilor internaţionale sau privind custodia copiilor în mai multe state membre.
Problema este serioasă, de vreme ce, anual, 1800 de copii sunt răpiţi în Uniunea Europeană de unul dintre părinţi şi duşi în alt stat membru.