UE analizează posibilitatea extinderii sancțiunilor la adresa Rusiei
Mai mulți miniştri de externe susțin că situaţia din estul Ucrainei este similară cu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi au evocat posibilitatea extinderii sancţiunilor în funcţie de evoluţia evenimentelor.
Articol de Sorin Croitorescu, 14 Aprilie 2014, 18:42
Mai mulţi miniştri de externe europeni au evocat posibilitatea extinderii sancţiunilor la adresa Rusiei, înainte de Consiliul de Afaceri Externe al Uniunii Europene, care se desfăşoară la Luxemburg.
În cadrul reuniunii se va discuta şi mandatul cu care şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, va participa joi la convorbirile de la Geneva despre situaţia din Ucraina, cu reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Statelor Unite.
Scopul principal al întâlnirii de la Geneva este iniţierea unor demersuri pentru detensionarea situaţiei, a precizat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Politică externă, Catherine Ashton.
Ea s-a arătat îngrijorată de violenţele din estul Ucrainei şi de "ceea ce face Rusia" şi a reînnoit apelul la calm, astfel încât populaţia să poată decide liber asupra viitorului pe care şi-l doreşte.
Ministrul de externe al Greciei, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii, Evangelos Venizelos, a precizat că Uniunea Europeană se pronunţă pentru o soluţie politică a crizei.
"Aceasta este ţinta noastră acum: să protejăm suveranitatea Ucrainei, dar să şi elaborăm o soluţie politică aplicabilă şi care să fie acceptată de toate părţile", a spus Evangelos Venizelos.
Ministrul britanic de externe, William Hague, a apreciat însă că ar fi necesare sancţiuni mai dure faţă de Rusia, care în opinia sa este implicată în mod evident în violenţele din estul Ucrainei.
"Aproape că nu există îndoială că totul a fost un plan aplicat de Rusia. Forţele implicate sunt bine înarmate, bine antrenate şi coordonate. Sigur că suntem deschişi pentru orice soluţie diplomatică, dar este de asemenea important să discutăm un program pentru extinderea sancţiunilor, pentru pregătirea etapei a treia de sancţiuni pentru Rusia, care presupune şi măsuri economice", a spus William Hague.
Şi alţi miniştri de externe au remarcat că situaţia din estul Ucrainei este similară cu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi au evocat posibilitatea extinderii sancţiunilor în funcţie de evoluţia evenimentelor.
Deocamdată, Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, eliberarea unei tranşe de 1 miliard de euro către Ucraina din programul de sprijin economic şi măsurile unilaterale anunţate luna trecută, privind scutiri şi reduceri de taxe vamale.