UDMR vrea sistem electoral mixt, după model nemţesc
Președintele UDMR, Kelemen Hunor,se pronunță pentru comasarea alegerilor,care ar trebui să se desfășoare după un sistem electoral nemțesc, mixt.
Articol de Raul Matiş, 17 Septembrie 2011, 14:04
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali că sistemul electoral nemţesc, mixt, ar fi acceptabil pentru Uniune, întrucât sistemul electoral actual trebuie îmbunătăţit.
"Sistemul electoral nemţesc, mixt, ar fi acceptabil pentru noi, o soluţie care să aducă îmbunătăţiri sistemului actual, imprevizibil. Le-am spus partenerilor de coaliţie că nu putem aborda separat cele două probleme (alegerile locale şi cele parlamentare - n.r.). Trebuie să se asigure o formă juridică a acestei practici, să avem garanţia că la anul nu se va ajunge la o situaţie ca în Parlament să se adopte un sistem electoral care să lase fără reprezentare sau cu o reprezentare mai mică maghiarii din Transilvania. Avem mai multe variante", a arătat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a spus că până la finele anului trebuie luată o decizie cu privire la sistemul electoral, care trebuie să aibă un cadru juridic.
El a susţinut că în privinţa comasării alegerilor parlamentare cu cele locale există mai multe argumente pro decât contra.
Unul ar fi legat de economiile care s-ar face iar un altul, cel puţin în privinţa UDMR, ar putea mobiliza electoratul mai bine.
Pro și contra comasării alegerilor
Senatorul UDMR, Frunda Gyorgy a declarat la Consiliul Reprezentantilor Unionali, de la Târgu Mures, ca nu este bine ca România sa aiba alegeri cumulate pentru că se știrbesc principiile statului de drept și ale democrației.
Acesta este de părere că, în eventualitatea în care se va merge pe ideea comasării alegerilor, ar trebui schimbată ordinea acestora, în sensul organizării în primul rând a alegerilor parlamentare, iar abia apoi sa fie organizate cele locale.
Frunda a adaugat că atât colegi de-ai săi, cât si conducătorii UDMR își pun aceste probleme și că ele trebuie discutate deschis pentru că vor avea efecte directe asupra existenței Uniunii în decurs de un an de zile.
În ceea ce privește celelalte două partide maghiare – Partidul Civic Maghiar si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania – Frunda a spus că nu vede o colaborare cu acestea.
Comasarea alegerilor, decisă de coaliție
Liderii coaliției guvernamentale au decis, recent, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, fără a stabili deocamdată data scrutinului.
Sever Voinescu a precizat că s-a formalizat în coaliţie decizia de comasare a alegerilor în 2012, susţinând că, aşa cum este normal pentru România, anul viitor va fi o singură duminică electorală.
Purtătorul de cuvânt al PDL a explicat că, în acest moment, coaliţia trebuie să decidă asupra unui sistem de compensare.
Prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde, a declarat că alegerile ar putea avea loc în 18 noiembrie sau în 25 noiembrie 2012.