UDMR vrea "să forţeze" iniţiativa legislativă privind pensiile
UDMR intenţionează să forţeze iniţiativa legislativă privind persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 2001, susţine deputatul Kerekes Károly.
Articol de Raul Matiş, 29 Iunie 2012, 14:58
Secretarul Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Kerekes Károly a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în cazul în care Guvernul nu va prezenta Parlamentului noul proiect de lege a pensiilor până în luna septembrie, UDMR intenţionează să forţeze iniţiativa legislativă privind persoanele care au lucrat în grupa I de munca înainte de 1 aprilie 2001.
Kerekes a spus că este vorba de sute de mii de persoane care, deşi au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001, au fost asimilaţi cu cei care au muncit în grupa a II-a, astfel că potrivit actualei legi a pensiilor nu mai beneficiază de facilitatea de a ieşi mai repede la pensie, prin reducerea vârstei de pensionare.
Kerekes Károly a precizat că dacă Legea 19/2000 a permis o bucată de vreme ca această categorie să iasă la pensie şi a menţinut timp de 10 ani posibilitatea respectivă prin dispoziţii tranzitorii, noua lege a pensiilor, Legea 263/2010 a abrogat posibilitatea în cauza întrucât ultima reformă a pensiilor s-a datorat presiunilor facute de FMI.
Deputatul a arătat că Guvernul pregăteşte, în vară, modificarea legii pensiilor şi că ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu este de acord cu iniţiativa sa legislativă, dar că în cazul în care Guvernul nu va prezenta proiectul noii legi pâna în septembrie, UDMR va forţa trecerea acestei iniţiative.
Kerekes Károly: Ar fi de dorit ca Guvernul să "umble" la punctul de pensie
Deputatul UDMR a spus că e foarte posibil ca FMI să nu permită Guvernului modificarea modalităţii de calcul a punctului de pensie, susţine Kerekes Károly.
Deputatul a arătat că Guvernul pregăteşte, în această vară, modificarea Legii pensiilor, însa nu se cunoaşte ce anume vrea Executivul să modifice în acest act normativ pentru că, mai întâi, Guvernul trebuie să discute cu FMI anumite lucruri, să stabilească ce permite şi ce nu permite bugetul.
Deputatul UDMR a precizat că nu ştie dacă guvernanţii vor umbla sau nu la modul de calcul al punctului de pensie, însă a adăugat că acest lucru ar fi de dorit să se întâmple şi este aşteptat de populaţie pentru că actuala putere, "fosta opoziţie" a spus timp de doi ani, că punctul de pensie a fost stabilit greşit.
Kerekes Károly a spus că, în noua lege a pensiilor, se aşteaptă la o serie de prevederi referitoare la pensia anticipată, unde penalizarea să fie foarte dură faţă de legislaţia anterioară, dar şi la alte modificări.
Acesta a subliniat că până în septembrie Guvernul ar trebui să prezinte un nou proiect de lege pensiilor.