UDMR va vota împotriva guvernului Ponta
Liderul UDMR, Hunor Kelemen a anunţat că Uniunea Democrată Maghiară din România va intra în opoziţie şi va vota împotriva învestirii Guvernului.
Articol de Simona Mihăescu, 17 Decembrie 2012, 19:42
Preşedintele UDMR a declarat, la finalul consultărilor cu USL, că "nu s-a putut trece peste decizia luată în PNL privind participarea UDMR la guvernare".
"Vom intra în opoziţie, o opoziţie constructivă şi pe parcursul lunilor şi anilor care urmează vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţia, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare, va fi un dialog pe temele şi subiectele care privesc în mod direct pe maghiarii din România. Atâta pot să vă spun în acest moment. Au fost discuţii, zic eu, importante, dar nu am putut să trecem peste decizia luată de Partidul Naţional Liberal", a spus Hunor Kelemen.
Întrebat dacă UDMR va fi reprezentantă la nivel de secretari de stat , preşedintele UDMR a precizat că UDMR nu va avea niciun reprezentant în guvern.
"Nu intrăm în Guvern. Guvern înseamnă miniştri şi nu va exista niciun portofoliu, niciun ministru UDMR', a subliniat Hunor Kelemen".
Liderul UDMR a menţionat că formaţiunea sa politică va vota împotriva guvernului Ponta, deşi a recunoscut că, dacă s-ar fi dat vot doar asupra premierului, ar fi votat pentru învestitură.
"Dacă ar fi vorba doar de premier, cu mare plăcere. În aceste condiţii nu cred că este cazul, că au oricum voturile necesare pentru învestitura Guvernului", a recunoscut Kelemen Hunor.
Liderul Uniunii a menţionat că este important ca UDMR să deţină o funcţie în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru întreaga legislatură 2012 - 2016 şi preşedinţia unei Comisii permanente.
"Există nişte reguli, cutume, nişte procente şi trebuie să găseşti loc pentru fiecare grup parlamentar în funcţie de acest algoritm (n.r. rezultat din alegeri). De fiecare dată a fost greu, nu e nimic ieşit din comun. UDMR are o solicitare pentru o comisie. Avem dreptul la preşedinţia unei comisii şi vom căuta o soluţie bună pentru toată lumea", a amintit Hunor.
UDMR îşi menţine poziţia privind revizuirea Constituţiei
Cât priveşte revizuirea Constituţiei, UDMR îşi menţine solicitarea de a fi eliminată sintagma "stat naţional" din primul articol al Legii fundamentale.
"Nu acceptăm să dăm teste de loialitate, fiindcă suntem cetăţeni români. Eu plătesc exact aşa cum plăteşte fiecare cetăţean şi colegii mei la fel contribuţiile, impozitele şi tot ce înseamnă datoria unui cetăţean. Am contribuit şi eu, şi părinţii mei, şi bunicii mei, şi străbunicii mei la construcţia acestei ţări şi niciodată nu am pus în discuţie doar sintagma de stat naţional. Este o chestiune care, din punctul nostru de vedere, şi după 23 de ani, după 21 de ani sau din 2003, în zece ani, este o chestiune valabilă" a susţinut, luni, preşedintele UDMR.