UDMR "trebuie să fie o punte" între România şi Ungaria
Premierul Ungariei, Viktor Orban şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, au discutat la Băile Tuşnad despre relaţiile româno-ungare.
Articol de Angela Bârsan, 27 Iulie 2013, 11:25
Vineri, în ultima zi a reuniunii de la Băile Tuşnad, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a avut o întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban, la care presa nu a avut acces.
Kelemen Hunor a precizat, la finalul întâlnirii că a fost o discuţie constructivă în care s-au abordat problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară din România şi sprijinul pe care îl poate oferi partea ungară.
"Am avut o întâlnire bilaterală, unde am discutat toate problemele care ne privesc pe noi şi problemele la care noi aşteptăm şi un sprijin politic, un sprijin moral din partea Guvernului ungar, din partea partidelor din coaliţia guvernamentală din Ungaria. Eu consider că a fost o discuţie constructivă şi sper, ştiu că aceste întâlniri vor continua", a declarat Kelemen Hunor.
El a spus că, ulterior, a avut loc şi o întâlnire la care au participat şi ceilalţi reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din Voivodina, Ucraina, Slovacia şi România, în cadrul căreia s-au analizat problemele specifice.
"Comunităţile maghiare se află în situaţii diferite şi se confruntă cu probleme diferite, dar în ceea ce priveşte provocările majore şi cele mai importante aşteptări, ele sunt legate de păstrarea identităţii, de păstrarea identităţii naţionale şi culturale şi, sigur, acele - dacă se poate spune - acele modalităţi prin care Guvernul Ungariei sprijină aceste comunităţi să rămână pe pământul natal şi să aibă posibilitatea de a dezvolta, acolo, viaţa comunităţii (maghiare - n.r.) în ţările respective", a afirmat Kelemen Hunor.
Hunor: Este important ca relaţiile dintre România şi Ungaria să fie normale
Liderul Uniunii a spus că în cadrul întâlnirii cu premierul Ungariei s-a discutat şi despre relaţiile româno-ungare, precizând că, din punctul de vedere al UDMR, este important ca aceste relaţii să fie normale, în interesul comunităţii maghiare din România.
"Noi considerăm că, din punctul nostru de vedere şi în ceea ce priveşte interesul comunităţii maghiare, este important ca între România şi Ungaria relaţiile bilaterale să fie normale, să fie constructive şi să ne gândim în fiecare moment că avem şi interese, foarte multe interese comune în Uniunea Europeană, în regiunea noastră, în estul şi centrul Europei şi, din acest punct de vedere, UDMR, ca o forţă legitimă a maghiarilor din România, trebuie să fie şi poate să fie o punte între România şi Ungaria, între cele două guverne, fiecare cu majoritate substanţială în ţara respectivă", a declarat Kelemen Hunor
Kelemen a precizat că nu va lua parte la dezbateri, unul dintre motive fiind o neînţelegere cu preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toró Tibor, organizatorul de facto al Universităţii de Vară.
O maşină cu număr de cord diplomatic, implicată într-un accident
În drumul spre Băile Tuşnad, o maşină cu număr de corp diplomatic, aflată în spatele coloanei premierului Ungariei a fost implicată într-un accident rutier soldat cu un mort şi şase răniţi.
Potrivit IPJ Mureş, maşina cu număr de corp diplomatic nu făcea parte din coloana oficială a premierului ungar, ci se deplasa în spatele coloanei, iar persoana decedată se afla în altă maşină implicată în accident.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ajuns vineri după-amiază la Băile Tuşnad pentru a participa la Universitatea de Vară "Balvanyos", unde a fost întâmpinat de vicepremierul ungar, Zsolt Semjén, precum şi de liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Sprijin faţă de autonomia maghiarilor
În prima zi a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, ajunsă la a 24-a ediţie, nelipsitul Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei a susţinut că regionalizarea, drapelul secuilor şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt probleme care ţin de democraţie.
În opinia lui Nemeth, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor, iar Ungaria va sprijini toate doleanţele formulate de comunitatea maghiară din Transilvania.
Declaraţiile despre regionalizare, formulate de oficialul ungar, au nemulţumit însă Ministerul de Externe al României, care şi-a exprimat surprinderea, printr-un comunicat de presă emis în aceeaşi zi în care se afirmă că acestea reprezintă o ingerinţă într-un proces suveran al României.
O zi mai târziu, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, a reafirmat sprijinul acordat de Guvernul de la Budapesta comunităţii maghiare din Transilvania pentru obţinerea autonomiei, spunând că Ungaria va fi alături de aceasta cu toată greutatea sa.
Semjén a făcut apel la reprezentanţii partidelor politice maghiare din România să ajungă la consens în privinţa problemelor fundamentale, precum autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea, dar consideră că este la fel de important şi consensul cu politica românească.
Universitatea de Vară şi tabăra "Balvanyos", ajunsă în acest an la a 24-a ediţie, s-a desfăşurat sub motto-ul "Timpul nostru".