UDMR susţine asumarea răspunderii pe legea pensiilor
Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely, a anunţat că UDMR va susţine asumarea răspunderii Guvernului pe Legea pensiilor, dacă aceasta nu va trece de Curtea Constituţională
Articol de Simona Mihăescu, 30 Septembrie 2010, 14:16
Vicepreşedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat, joi ,la Târgu Mureş ,într-o conferinţă de presă, că va susţine asumarea răspunderii Guvernului pe Legea pensiilor, dacă aceasta nu va trece de Curtea Constituţională, întrucât aprobarea acesteia constituie un angajament în relaţia cu FMI.
Borbely a spus că UDMR solicită ca Legea educaţiei şi Legea salarizării unice să fie adoptate, la pachet, prin asumarea răspunderii Guvernului şi eventual şi Legea pensiilor să fie adoptată prin asumarea răspunderii, dacă aceasta nu va trece de Curtea Constituţională, informează Mediafax.
Borbely a spus că, în ceea ce priveşte suspiciunea de fraudare a votului la Legea pensiilor, îşi menţine opinia că votul trebuia reluat, deşi au mai existat astfel de suspiciuni şi în legislaturile anterioare.
"Am scos stenogramele din 2006-2007, au fost cel puţin trei cazuri la fel, cu suspiciune că nu au fost destule voturi. A rămas aşa, deci nu au mers mai departe colegii. Dar asta nu absolvă, eu am spus foarte clar - dacă există o suspiciune la o lege aşa de importantă, trebuia reluat votul", a arătat Borbely.
Întebat cum crede că va evolua situaţia dacă Legea pensiilor va cădea la Curtea Constituţională, Borbely a spus că o variantă ar fi ca aceasta să fie adoptată tot prin asumarea răspunderii de către Guvern, fiind vorba despre o urgenţă şi dat fiind că figurează între angajamentele României în relaţia cu FMI.
"Legea pensiilor sau lipsa legii pensiilor nu este măsură restrictivă, dacă o să cadă va trebui să vedem ce facem, pentru că oricum legea pensiilor este (un fapt) acceptat de toată lumea că trebuie să fie, într-o formă sau alta, votată. E corelată cu un deficit, va trebui să analizăm ce facem în continuare, ar fi o variantă, după părerea mea, s-o băgăm tot la asumarea răspunderii. Păi dacă este o urgenţă.
Deci Legea unică a salarizării şi Legea pensiilor au reprezentat un angajament al României cu FMI. Nici noi poate nu suntem de acord cu toate prevederile Legii pensiilor, dar aşa este în politică: faci un compromis, ajungi la o variantă cât de cât acceptabilă şi după aceea o susţii. Deci vom vedea ce va fi, după ce decide CCR", a arătat Borbely.
Acesta a precizat că speculaţiile că prin ideea asumării răspunderii UDMR vizează căderea Guvernului sunt "ilogice".
"Dacă prin asumarea răspunderii, probabil se va introduce o moţiune de cenzură şi ar cădea Guvernul, cade şi legea. Deci nu are nicio logică ceea ce au speculat unii; chiar dimpotrivă.
Deci dacă este o asumare a răspunderii - pe Legea unică a salarizării şi pe Legea educaţiei, este interesul nostru ca să avem aceste legi, este o garanţie suplimentară, că nu avem de ce să votăm pentru căderea Guvernului", a afirmat Borbely.
Curtea Constituţională (CC) a amânat, miercuri, pentru 6 octombrie, soluţionarea sesizărilor PNL şi PSD privind neconstituţionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.