UDMR susține alegerea primarilor dintr-un singur tur
UDMR susţine reîntoarcerea pe lista naţională, reprezentarea proporţională şi principiul ca un judeţ să aibă cel puţin doi senatori şi patru deputaţi în cazul alegerilor parlamentare.
Articol de Radio România, 20 Aprilie 2015, 18:13
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după consultările de la Palatul Cotroceni că Uniunea susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin.
UDMR doreşte un prag de 3% pentru alegerea Consiliului Judeţean, tot în cadrul alegerilor locale, în timp ce, pentru alegerile parlamentare, pledează pentru reprezentare proporţională, astfel încât niciun partid să nu aibă mai puţin de doi senatori şi patru deputaţi.
"Putem accepta şi alegerea preşedintelui de către Consiliul Judeţean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miză importantă modalitatea cum sunt aleşi preşedinţii consiliilor judeţene. Eu recunosc că la o adică alegerea preşedinţilor în interiorul consiliilor şi de către consiliu, din punctul nostru de vedere ar însemna câteva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este să fie o administraţie publică funcţională şi bine gândită", a arătat Kelemen Hunor, după consultările de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.
El a arătat că speră că observaţiile UDMR vor fi luate în considerare referitor la legea finanţării partidelor politice şi legea finanţării campaniilor electorale.
În cazul votului din diaspora, preşedintele UDMR a arătat că Uniunea susţine votul prin corespondenţă cu înregistrarea prealabilă a celor care vor să voteze.
Minoritățile se declară împotriva votului uninominal
Liderul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a propus ca Autoritatea Electorală Permanentă să verifice finanţarea partidelor politice, în timp ce pentru legea alegerilor generale Varujan Pambuccian a pledat împotriva votului uninominal.
Votul pentru diaspora a fost o altă temă de discuţie.
"În primul rând, necesitatea existenţei unei liste electorale permanente, care să fie adusă la zi periodic şi care să fie întreţinută, administrată de către Autoritatea Electorală Permanentă, este un rol pe care ar trebui să şi-l asume, cu cunoaşterea din timp a celor care doresc să voteze în diaspora şi cu asigurarea centrelor de votare suficiente la maximum 100 de km de fiecare dintre votanţi", a spus Varujan Pambuccian.