UDMR solicită FMI analizarea creşterii salariilor
Liderii UDMR au discutat cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene despre bugetul de stat, reforma din sistemul sanitar şi posibilitatea majorării salariilor şi indexării pensiilor.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Februarie 2012, 15:14
La finalul întîlnirii de miercuri, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laslo Borbely a declarat că i-a anunţat pe reprezentanţii celor trei organisme internaţionale, că UDMR consideră că în an electoral, aplicarea unor "măsuri sensibile" în sănătate, precum privatizarea caselor de sănătate, ar compromite reforma sistemului sanitar.
"Nu suntem de acord ca în an electoral să introducem unele chestiuni care ţin de sănătate. Dacă un Guvern, când ajunge la guvernare face şi decide unele măsuri care sunt sensibile, în an electoral, se poate compromite reforma în sănătate, din acest motiv, dacă introduci unele lucruri care nu sunt discutate cu toţi cei care sunt implicaţi", a arătat acesta.
UDMR susţine majorarea salarilorşi a pensiilor
Pe de altă parte, liderul UDMR a mai spus că a solicitat FMI ca Guvernul aibă posibilitatea să analizeze dacă, la finalul primului trimestru din acest an, se pot majora pensiile şi salariile.
"Am cerut ca, după o analiză care va fi efectuată la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea - şi sunt convins că vom avea această posibilitate - să majorăm salariile şi pensiile în aprilie sau cel târziu în mai. Va fi decizia Guvernului şi a coaliţiei", a mai declarat Laszlo Borbely.
UDMR solicită amânarea liberalizării preţurilor la gaze pentru cetăţeni
Cât priveşte posibilitatea amânării liberalizării preţurilor la gaze pentru cetăţeni, Borbely a spus că oficialii FMI, BM şi CE, deşi sunt circumspecţi, s-au arătat flexibili în acest sens.
"Susţinem şi punctul de vedere al preşedintelui României şi al coaliţiei să analizăm posibilitatea şi zicem că este posibil să se amâne acele date de liberalizare care iniţial au fost discutate, pentru că s-au schimbat parametrii economici în UE. Suntem într-o situaţie dificilă, vorbesc de UE, şi mai ales pentru cetăţeni va fi foarte dificil să suporte unele cheltuieli dacă nu avem o amânare la liberalizarea preţului energiei", a mai spus Laszlo Borbely, la finalul discuţiilor de la Palatul Victoria, cu oficialii finaciari internaţionali.