UDMR se mai gândeşte dacă rămâne la guvernare
Premierul Victor Ponta a discutat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, găsirea unei soluţii în vederea continuării colaborării în coaliţia de guvernare. Deocamdată, nu s-a ajuns la un numitor comun.
Articol de Politica Romaneasca, 09 Iulie 2014, 09:01
UPDATE Premierul Victor Ponta a avut o nouă discuţie cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, miercuri, înaintea şedintei săptămânale de guvern.
Discuţiile care au avut miercuri la Palatul Victoria s-au încheiat fără a se ajunge la un numitor comun, vor continua aceste consultări ale premierului cu liderii UDMR, dar şi cu ministrul de externe, Titus Corlăţean, menţionează redactorul RRA acreditat la Guvern.
Potrivit surselor de pe partid, o discuţie referitoare la rămânerea sau ieşirea de la guvernare va avea loc, cel mai probabil, vineri, când este programat Consiliul Permanent al UDMR.
Tensiunile au apărut, săptămâna trecută, ca urmare a poziţiilor opuse ale Ministerului Afacerilor Externe, pe de o parte şi UDMR, de cealalată parte, faţă de respingerea de către Comisia Europeană a unei iniţiative cetăţeneşti privind protecţia minorităţilor naţionale.
Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că va face demersuri pentru păstrarea UDMR la guvernare şi că subiectul va fi abordat, miercuri, în şedinţa de guvern.
"Fiind şedinţa de guvern, cu siguranţă vom discuta. Când se pune însă problema de o politică de stat, aia nu se poate negocia pentru o coaliţie de guvernare. O să discutăm, sunt convins că o să găsim o soluţie", a spus el.
UDMR acuză Ministerul de Externe şi Guvernul că s-a situat de partea Comisiei Europene, care este contrară celei a UDMR, fără să-i consulte.
De menţionat că, în urmă cu un an, Comisia Europeană şi-a declinat competenţa în privinţa iniţiativei UDMR privind autodeterminarea pe criterii etnice a minorităţilor.
UDMR a contestat decizia Comisiei Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii.
România, prin Ministerul de Externe condus de Titus Corlăţean susţine poziţia Comisiei Europene, contestată de UDMR.
România susţine poziţia principial corectă a Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti "Minority SafePack", potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale.
"Poziţia exprimată de România prin intermediul MAE reprezintă o poziţie consecventă a statului nostru, o chestiune de stat, şi nu o problemă sau un orgoliu de ordin personal. Din această perspectivă, apreciez, în calitate de ministru de externe, că exprimarea poziţiei statului român nu poate fi supusă nici negocierii şi nici compromisului politic", se arată într-un comunicat de presă al MAE, în care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, face precizări cu privire la poziţia României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe tema Iniţiativelor cetăţeneşti "Minority SafePack", precizează comunicatul MAE.
Secretarul general adjunct al UDMR, Csilla Hegedüs, a declarat în emisiunea "Probleme la zi" că guvernul trebuie să se consulte cu partenerii de guvernare.
"Noi spunem că UDMR, împreună cu partenerii lui, a depus un proiect şi a contestat decizia Comisiei Europene. Iar dacă Guvernul României ia o decizie, atunci trebuie să se consulte cu toţi partenerii în guvernare", a afirmat aceasta.
Întrebată dacă în spatele acestei dispute din coaliţie se află şi alte subiecte pe care UDMR vrea să le negocieze cu premierul Victor Ponta, secretarul adjunct Csilla Hegedüs a evitat să dea un răspuns.