UDMR se divizează în trei conferinţe regionale
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, joi, înfiinţarea în cadrul Uniunii a trei conferinţe regionale din care să facă parte autorităţile locale şi aleşii locali.
Articol de Alina Dobrinescu, 28 Aprilie 2011, 15:20
Liderul UDMR, a spus că în prezent funcţionează o singură astfel de conferinţă.
"Am decis că, până la sfârşitul lunii mai, vom înfiinţa acele conferinţe regionale în care intră autorităţile locale, aleşii locali. O conferinţă pentru secuime, o conferinţă pentru zona de vest şi o conferinţă pentru judeţele din centrul Ardealului. Conform statutului, conducerea acestor trei conferinţe regionale face parte din conducerea UDMR şi până la sfârşitul lunii mai trebuie înfiinţate. (...) Până acum am avut un singur consiliu la nivel naţional. Acum vom avea trei pe regiuni fiindcă problemele în diferitele regiuni nu sunt asemănătoare. Poate că un primar din secuime nu prea are foarte mult de discutat cu un primar din Bihor. Distanţa e mare, sunt alte priorităţi, alte investiţii, alte necesităţi, alte aşteptări din partea comunităţii şi de aceea vom face cele trei regionale", a explicat Kelemen Hunor la finalul şedinţei Prezidiului UDMR.
Deputatul a explicat această decizie prin faptul că problemele în diferitele regiuni nu sunt asemănătoare, că "poate că un primar din secuime nu prea are foarte mult de discutat cu un primar din Bihor".
Kelemen Hunor a mai adăugat că la nivelul conducerii formaţiunii s-a mai decis organizarea, până la sfârşitul lunii septembrie, a Consiliului Autonomiei Culturale, o structură internă a UDMR în care vor intra reprezentanţi ai organizaţiilor civice, fundaţii, asociaţii din toate domeniile culturale.
Sebastian Lăzăroiu: UDMR nu va mai exista, curentele fiind absorbite de partidele politice româneşti
Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, joi, că nu i-a plăcut deloc declaraţia consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, care a afirmat, într-un interviu, că Uniunea este o formaţiune tolerată.
"Nu mi-a plăcut deloc această declaraţie şi sper să nu fie vorba de un mesaj voalat sau ameninţare indirectă, fiindcă UDMR este prezentă în viaţa politică românească şi în Parlamentul României nu prin bunăvoinţa şi prin mila altora, prin mila altor formaţiuni politice, ci prin voturile maghiarilor din România, un număr consistent de voturi şi o voinţă clară a comuniţii maghiare de a o reprezenta în Parlament", a spus Bela.
El a subliat că afirmaţiile lui Lăzăroiu nu pot avea ca fundament nici legislaţia actuală şi nici constituţia deoarece organizaţiile minorităţilor naţionale sunt asimilate cu partidele politice în ceea ce priveşte participarea lor în alegeri sau prezenţa lor în Parlamentul României.
Întrebat dacă declaraţiile lui Sebastian Lăzăroiu ar putea fi, de fapt, un mesaj voalat al preşedintelui Traian Băsescu, Marko a spus că personal nu îi place să speculeze "substratul unor declaraţii".
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat într-un interviu publicat recent că, în timp, UDMR nu va mai exista ca atare, iar curentele din UDMR vor fi absorbite în 10-15 ani de partidele politice româneşti.
Lăzăroiu a mai precizat că UDMR "nu are o singură linie ideologică, acolo sunt şi creştin-democraţi şi social-democraţi şi liberali".