UDMR protestează împotriva unei sentinţe judecătoreşti
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că va fi organizat, pe 1 septembrie, la Sfântul Gheorghe, un protest la care sunt aşteptaţi să participe în jur de 20.000 de maghiari.
Articol de Raul Matiş, 25 August 2012, 19:53
Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Tîrgu Mureş, că protestul va avea loc în urma sentinţei Judecătoriei Buzău, care a decis că proprietarul clădirii liceului "Miko Szekely" este statul român şi nu Biserica Reformată.
Liderul UDMR a spus că, prin astfel de acţiuni, politicienii maghiari nu doresc să creeze impresia că vor să punaă presiune pe justiţie sau să intervină în actul de justiţie, ci să atragă atentia asupra faptului că în cazul liceului „Miko Szekely” din Sfântu Gheorghe este vorba despre dreptul de proprietate, iar dacă acest drept poate fi lezat o singură dată, printr-o decizie judecatorească, atunci acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori.
Preşedintele UDMR a amintit, că în 2006, în cazul liceului „Miko Szekely” a mai existat un proces civil, în care instanţa a hotărât ca proprietarul imobilului este Biserica Reformată, pentru ca acum, după şase ani, o altă instanţă să decidă ca proprietarul clădirii respective nu este Biserica Reformată, ci statul român.
Kelemen Hunor a spus că UDMR doreşte să sensibilizeze societatea românească în legătură cu faptul că, desi doar aparent, este vorba de un caz al comunităţii maghiare, în realitate este vorba despre dreptul de proprietate, despre un principiu cu o valoare europeană şi consacrată peste tot, inclusiv în Constituţia României.
El a adăugat ca UDMR doreşte să aducă în atenţia opiniei publice internaţionale, faptul că o astfel de decizie lezează un drept fundamental şi că, în acest sens, se vor adresa de la Parlamentul European, la toate instituţiile şi forurile internaţionale, inclusiv Senatului american, unde se pare că problema a fost deja ridicată.
În data de 1 septembrie, la Sfântu Gheorghe va avea loc un protest împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care l-a condamnat la închisoare pe fostul secretar de stat Marko Attila si pe alte două persoane pentru abuz în serviciu, în cazul retrocedarii imobilului în care funcţionează liceul „Miko Szekeley”.
Menţionăm că, potrivit DNA, Marko Attila – fost secretar de stat la Departamentul de Relaţii Interetnice, Marosan Tamas – avocat din partea Bisericii Reformate şi Silviu Clim – membru în comisia de retrocedare din partea Ministerului Justiţiei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare "în care au arătat, contrar realitaţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal", informează corespondentul RRA.