UDMR nu vrea să creeze instabilitate politică
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că Uniunea trebuie să menţină actuala coaliţie de guvernare pentru că este în interesul comunităţii maghiare şi adaugă că UDMR nu doreşte să creeze instabilitate politică.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 25 Iunie 2011, 13:14
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor de la Târgu Mureş, că Uniunea nu doreşte să creeze instabilitate politică şi că este o iluzie să creadă că dacă părăseşte guvernul şi coaliţia, în opoziţie va putea face mai multe.
"E o iluzie să crezi că dacă părăsim guvernul şi coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe. E o iluzie că am ajunge în câteva săptămâni la guvernare, cu opoziţia din prezent. Trebuie să menţinem această coaliţie de guvernare şi este în interesul comunităţii noastre, nu am făcut toţi paşii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Există însă o limită de care nu putem trece, acestea vizează interesele comunităţii noastre. Dacă ajungem la o soluţie care exclude comunitatea maghiară, comunitatea noastră, este inacceptabil pentru noi", a spus Kelemen.
Liderul Uniunii a subliniat că dacă UDMR poate ajunge cu reforma la un punct în care se poate continua descentralizarea, va continua, însă dacă partenerii de coaliţie "se ţin scai" de propunerea de regionalizare în format 8+2, trebuie să renunţe deocamdată la acest subiect.
"Nici partenerii noştri nu vor criză politică. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci să fim mai înţelepţi. (...) Opoziţia ne-a trimis două scrisori în ultimele două luni prin care ne roagă să ducem tratative cu dânşii, reforma Constituţiei şi legea minorităţilor. Niciodată nu am respins posibilitatea unui dialog cu opoziţia. Am menţinut dialogul cu dânşii. (...) Preşedintele a trimis Parlamentului modificarea Constituţiei. Noi trebuie să ajungem la un acord. Cei care vor să modifice Constituţia nu pot asigura două treimi. Va trebui să dezbatem şi cu opoziţia, nu respingem un dialog. UDMR a luat în considerare întotdeauna interesele comunităţii şi a ajuns la decizii înţelepte", a arătat Kelemen Hunor.
Acesta spus că în Slovacia, acolo unde Partidul Coaliţiei Maghiare este în opoziţie, s-a făcut o reformă în urma căreia maghiarii au ajuns în minoritate peste tot.
Şi ministrul sănătăţii Cseke Attila spune că dezbaterea în coaliţie este necesară, dar că nici propunerea cu 8 judeţe mari a PD-L şi nici cea cu 8 regiuni plus judeţele Harghita şi Covasna, a preşedintelui Traian Băsescu, nu sunt acceptabile pentru Uniune.
"Fără discuţie, noi susţinem ideea necesităţii reorganizării, dar această formulă, care s-a prezentat de către parteneri, nu putem s-o acceptăm. În ultimele două săptămâni s-a concentrat dezbaterea foarte mult pe problematica Ţinutului Secuiesc şi pe problematica maghiară. Eu cred că problema este mult mai amplă decât să ne rezumăm numai la ce facem cu judeţele din secuime. Sunt alte zone, regiuni din România unde dezbaterea trebuie să fie destul de amplă şi o asemenea dezbatere trebuie să aibă loc", a spus Cceke.
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a cerut, sâmbătă, Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) să nu adopte nicio hotărâre care să afecteze negativ comunitatea maghiară şi să ţină cont de hotărârea Adunării Aleşilor Locali din 2009 care prevede că aşa-zisul "Ţinut Secuiesc" este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă.
Consiliul Reprezentanţilor UDMR s-a reunit la Târgu Mureş pentru a formula un punct de vedere cu privire la propunerea de reorganizare administrativ teritorială a României.
Preşedintele UDMR a afirmat că reprezentanţii Uniunii resping atât varianta de opt regiuni şi două judeţe - Harghita şi Covasna - cât şi pe cea cu opt regiuni.
Kelemen Hunor a ţinut, însă, să precizeze că amânarea reorganizării până după alegerile de anul viitor trebuie acceptată de toată lumea, dacă nu există consens pentru reformă în acest moment.