UDMR nu renunţă la modificarea articolului 1 din Constituţie
UDMR a pregătit mai multe propuneri de amendare a textului Constituţiei României, acestea urmând să fie aprobate de congresul formaţiunii, care se va desfăşura la 25 mai, la Miercurea Ciuc.
Articol de Radio România, 22 Aprilie 2013, 09:11
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a insistat că este necesară inclusiv modificarea articolului 1 din Constituţie referitor la caracterul naţional al statului român, chiar dacă a acceptat că nu există şanse de adoptare a propunerii formaţiunii sale.
Kelemen Hunor consideră că în cadrul dezbaterilor pe tema modificării Constituţiei trebuie abordate toate propunerile, chiar şi chestiunile considerate până acum tabu.
"Dacă treci la amendarea Constituţiei, atunci nu există niciun subiect tabu şi nu poţi să arunci la coşul de gunoi propunerile venite dintr-o parte sau dintr-o altă parte doar spunând că oricum Constituţia într-un alt articol interzice să dezbaţi anumite subiecte, de exemplu republică parlamentară, de exemplu sintagma de stat naţional şi doar sintagma de stat naţional şi, după aceea, dacă ai reuşit să faci un efort intelectual şi să aduci argumente şi contrargumente, votezi. Noi am propus şi eliminarea articolului care interzice modificarea Constituţiei în anumite capitole şi în anumite articole, spunând că nu ai voie să interzici pentru generaţiile viitoare ce au voie să facă şi ce nu au voie să facă", a declarat Hunor.
Amintim că în 13 martie, grupul parlamentar al UDMR a prezentat Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, temele propuse de Uniune privind amendarea Constituţiei.
Uniunea sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu competenţe clare pentru cele două camere şi introducerea prevederilor Cartei Europene a limbilor naţionale sau minoritare.
"Propunerile UDMR se axează în principal pe recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului”, a declarat Máté András Levente, deputat de Cluj şi vicepreşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României.
Máté a adăugat că referitor la structura Parlamentului, UDMR sprijină forma de republică parlamentară, menţinerea sistemului bicameral cu o departajare clară a competenţelor celor două camere, se arată în document.
Hunor: Reorganizarea trebuie să se facă prin referendum
Cât priveşte reorganizarea teritorială a României, în opinia liderul UDMR, trebuie ca decizia privind regionalizarea să se ia printr-un referendum.
"România are câteva obligaţii internaţionale, semnate, care au intrat în dreptul nostru intern. E vorba Carta autonomiei locale şi de Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, şi acolo sunt prevederi foarte clare că nu poţi să schimbi limitele administrativ-teritoriale fără să nu consulţi, în prealabil, populaţia. Noi credem că dacă, într-adevăr, politica este pentru contribuabil, pentru om, pentru cetăţean - şi noi credem că doar pentru ei există politica - atunci nu trebuie să fugi de ei. Trebuie să mergi să-i întrebi ce cred despre dezvoltarea regională, despre reorganizarea regiunilor economice, şi noi credem că, din acest punct de vedere, referendumul este o instituţie şi o procedură absolut democratică şi normală", a declarat Kelemen Hunor, duminică, la Adunarea Generală de alegeri a Conferinţei Tineretului Maghiar din România.