UDMR nu renunţă la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Citeşte condiţiile UDMR
Uniunea Democrată Maghiară din România nu renunţă la ideea trecerii Casei Naţionale de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi propune PDL o ordonanţă de urgenţă care să stipuleze clar acest lucru.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 11 August 2011, 11:22
După demisia ministrului săntăţii, Cseke Attila, UDMR a ameninţat că nu va numi un nou ministru până când nu vor fi rezolvate problemele ridicate de Cseke în momentul demisiei.
Condiţiile UDMR către partenerii de guvernare din PDL sunt: finanţarea sistemului de sănătate prin acordarea unor sume mai mari la următoarea rectificare bugetară din octombrie, mai mulţi bani pentru domeniul sănătăţii în bugetul pe anul viitor şi trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Liderii Uniunii avansează chiar ideea unei ordonanţe de urgenţă, promovată în toamnă, pentru Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Ministrul Mediului şi al Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat că UDMR a propus PDL modificarea Legii Sănătăţii prin Ordonanţă de urgenţă, pentru a clarifica situaţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în caz contrar urmând ca UDMR să nu desemneze un nou ministru al Sănătăţii.
„Nu desemnăm un nou ministru al Sănătăţii până nu clarificăm această problemă. Domnul Cseke Attila a luat taurul de coarne, a încercat să facă o reformă, însă nu se poate, dacă există un sistem bicefal“, a declarat Laszlo Borbely.
Ministrul Cseke a atras atenţia, în mai multe rânduri, că sistemul bicefal din sănătate -Casa de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii - este în devoarea pacienţilor care astfel, plătesc medicamente mai scumpe.
Laszlo Borbely a explicat că situaţia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este o problemă, urmând ca un nou ministru să îşi asume răspunderea pentru deficitul uriaş al acestei instituţii, deşi nu are pârghiile legale de a rezolva problema.
Potrivit ministrului Borbely, în acest moment 80% din banii alocaţi Sănătăţii merg la CNAS, în timp ce doar 20% ajung la Ministerul Sănătăţii.
Subfinanţarea sistemului, motiv de demisie a ministrului
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, săptămâna trecută, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi la rectificarea bugetară şi de faptul că sumele au fost stabilite fără a fi consultat.
Cseke Attila a explicat că a primit proiectul rectificării bugetare înaintea şedinţei de guvern, fără a fi consultat în legătură cu acesta.
El a subliniat că nu se poate concepe ca un ministru să nu cunoască cifrele şi să nu fie consultat în problemele sistemului sanitar când se vorbeşte de rectificare.
La întoarcerea din vizita în China premierul Emil Boc trebuie să ofere o soluţie UDMR.
Potrivit legii, noul ministru trebuie desemnat în termen de 15 zile de la vacantarea portofoliulu