UDMR nu participă la guvernare
Premierul Victor Ponta a afirmat, după negocierile Uniunii Social Liberale cu UDMR că Uniunea Democrată Maghiară nu va face parte din noul Guvern.
Articol de Alina Dobrinescu, 17 Decembrie 2012, 16:44
Premierul a declarat luni, la Palatul Parlamentului că liderii USL au decis ca UDMR să nu facă parte din viitorul Cabinet.
"Am discutat în cadrul Uniunii Social Liberale care vor fi portofoliile pentrul alianţa de centru-stânga şi alianţa de centru-dreapta(...) Decizia finala este ca UDMR să nu facă parte din Guvern", a adăugat premierul.
El şi-a exprimat speranţa că USL va putea să colaboreze în Parlament cu deputaţii şi senatorii UDMR.
Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu declarase tot luni că în conducerea partidului s-a decis încă de acum două zile că liberalii nu susţin participarea la guvernare a UDMR.
Cât priveşte structura noului guvern, premierul a afirmat că discuţiile sunt foarte avansate şi intenţionează să finalizeze cât mai repede programul de guvernare.
"Am avansat foarte mult în ceea ce priveşte structura Guvernului, intenţia mea este de a finaliza cat mai rapid programul de guvernare (...) Din 2000 încoace nu s-a mai schimbat structura Guvernului", a spus Ponta.
La rândul său, copreşedintele USL, Crin Antonescu, a declarat că toate persoanele care vor ocupa portofoliile de miniştri vor fi discutate în cadrul PNL, după care vor fi prezentate primului-ministru.
De asemenea, liderul PNL a declarat că este de acord cu premierul în privinţa colaborării politice cu UDMR.
Hunor Kelemen: UDMR va intra în opoziţie
La rândul său, liderul UDMR, Kelemn Hunor, a anunţat că Uniunea Democrată Maghiară din România va intra în opoziţie.
El a precizat că discuţiile cu liderii Uniunii Social Liberale au fost "importante", dar că nu s-a putut trece peste decizia luată în PNL privind participarea UDMR la guvernare.
"Vom intra în opoziţie, o opoziţie constructivă şi pe parcursul lunilor şi anilor care urmează vom dialoga, vom analiza toate proiectele care privesc educaţia, cultura, modificarea Constituţiei, modificarea regiunilor de dezvoltare, va fi un dialog pe temele şi subiectele care privesc în mod direct pe maghiarii din România. Atâta pot să vă spun în acest moment. Au fost discuţii, zic eu, importante, dar nu am putut să trecem peste decizia luată de Partidul Naţional Liberal", a afirmat Hunor Kelemen.