UDMR nu are "niciun motiv real" să părăsească Guvernul
Președintele PDL Dolj, Radu Berceanu susține că UDMR nu are motive reale de a părăsi coaliția, dar crede că, fără UDMR, Guvernul nu are cum să reziste.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 06 Noiembrie 2010, 15:46
Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă, că UDMR nu are niciun motiv "concret şi real" să decidă ieșirea de la guvernare, dar, dacă acest lucru se întâmplă, Guvernul nu are cum să mai reziste.
"Dacă UDMR decide să iasă de la guvernare, Guvernul nu va mai rezista, pentru că nu are cum. Dacă UDMR decide să iasă de la guvernare, actuala coaliţie devine minoritară fără doar şi poate, adică consistent minoritară şi probabil că o înţelegere, dacă este ruptă de o parte, determină posibilitatea ca şi alte părţi să aibă alte păreri şi mă refer aici şi la grupul minorităţilor. Şi atunci, prin acest efect de domino, coaliţia, majoritatea nu mai există şi urmează paşi politici pe care eu nu pot să îi prevăd la ora actuală, pentru că depinde ce face UDMR: dacă într-adevăr iese şi aşa mai departe", a spus Berceanu.
El a adăugat că, din câte ştie, UDMR nu va decide sâmbătă ieşirea de la guvernare. "Eu, personal, ştiu că ei nu au această intenţie. A fost un moment care nu le-a convenit lor, nu ne-a convenit nici nouă. (...) Eu sunt convins că UDMR nu are niciun fel de motiv real şi concret să iasă de la guvernare şi din câte am discutat eu cu un număr de decidenţi importanţi din UDMR nu au de gând ca la această întâlnire să stabilească ieşirea de la guvernare", a completat Radu Berceanu.
Potrivit acestuia, UDMR doar analizează sâmbătă "momentul actual" şi îşi stabileşte un număr de paşi, un număr de criterii pe care să le propună, luni, la întâlnirea coaliţiei guvernamentale, "în aşa fel încât lucrurile să se îndrepte şi să existe posibilitatea ca această coaliţie, acest Guvern să funcţioneze în continuare".
PDL asigură că problem Legii educaţiei va fi rezolvată
Democrat-liberalii sunt convinşi că UDMR va rămâne în coaliţie şi dau asigurări că problema Legii educaţiei naţionale va fi rezolvată.
Deputatul PDL Sulfina Barbu spune că adoptarea rapidă a legii este un obiectiv important şi pentru democrat-liberali, atât din punctul de vedere al modernizării României, cât şi din cel al bugetului pe anul viitor.
"Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale şi motivarea din decizie. Este posibil ca, prin această decizie a Curţii Constituţionale, să nu fie întreruptă, practic, procedura de asumare. Dar este doar o presupunere, o supoziţie. În consecinţă, PDL are acest angajament, pe care şi-l ţine. Am convingerea că, împreună cu partenerii noştri de coaliţie, vom găsi soluţiile cele mai bune, constituţionale şi în acord cu decizia Curţii", a declarat Sulfina Barbu.
Democrat-liberalii nu pot promite, însă, rezolvarea problemei într-un anumit termen.
UDMR ar putea discuta eventualele soluţii pentru deblocarea legii săptămâna viitoare, în şedinţa de coaliţie
UDMR condiționează rămânerea la guvernare
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a cerut, sâmbătă, partenerilor de coaliţie să găsească în zilele următoare soluţii pentru adoptarea Legii educaţiei cât mai repede, după ce Curtea Constituţională a decis că Guvernul nu poate să-şi angajeze răspunderea în Parlament pe această lege.
"Dacă acest lucru va fi posibil, coaliţia va merge mai departe, dacă nu se reuşeşte cred că UDMR nu poate să meargă mai departe", a mai spus liderul UDMR, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, de la Târgu Mureş.
El a mai spus că , în acest moment, coeziunea şi solidaritatea coaliţiei sunt puse la îndoială.
"În acest moment avem o criză a coaliţiei şi se pune sub semnul întrebării coeziunea şi solidaritatea coaliţiei guvernamentale", a spus Marko Bela.